Presskommentarer till Den fria viljan

Eva af Geijerstam skriver en uppmuntrande recension i DN och ger filmen betyg 3 av 5. Men hennes sista mening blir märklig.

På ett mycket skickligt, kraftfullt och starkt berörande vis – det ska inte förnekas – överlämnar han hela frågan om varför till var och en i publiken. Om den så bara ansluter sig till tesen män är djur.”

Jag håller inte med Geijerstams slutkläm. Filmen är mer komplicerad än så. Man måste inte ansluta sig till tesen att män är djur.

SvD  och Malena Jansson ger Den fria viljan betyg 5 av sex.

I dagens DN Kultur (ej på nätet) finns en lägre intervju av Nicholas Wennö med regissören Matthias Glasner. Den bekräftar en känsla jag haft om att filmen bottnar i en djup och depressiv dragning hos regissören själv. Han talar om självmordet som en sista möjlighet. Glasner och Jürgen Vogel som spelar Theo är förresten goda vänner och driver ett eget filmbolag tillsammans. Glasner avslöjar att han arbetar med Den fria viljan 2 och att det ska bli en trilogi. Nästa film ska ta upp temat pedofili. Det finns säkert anledning för Psykologer tittar på film att återkomma till Glasners filmer.