Åsa Nilsonne bloggar och något om psykodrama

asa_nilsonne.jpg

Sedan en tid tillbaka bloggar författaren och psykiatern Åsa Nilsonne. Det handlar om en lågintensiv blogg som mest känns som en förlängning av hennes böcker. Då och då simper det ned några snusförnuftiga ord. För att bloggen ska bli rolig att läsa krävs nog mer engagemang och tid vilket jag gissar är en bristvara för Nilsonne. Här om dagen skrev hon om filosofen Stina Bäckströms oro inför neurovetenskapen. Jag delar Nilsonnes förvåning att neurovetenskapen skulle vara ett hot mot individens självförståelse. Men sedan kommer en märklig avslutande kommentar av Nilsonne:

Filosofer vill i allmänhet inte ha svar på frågorna de ställer. De vill ha en diskurs, en belysning av en frågeställning, för det är det enda de kan få med sina metoder. De får nog vänja sig vid att vetenskapen har hunnit ifatt även frågor om exempelvis självkännedom.

Filosofer åstadkommer mer än diskurser, var så säker. En övertro på vetenskapens möjligheter att förklara hur världen är beskaffad kan liknas vid blind tro, och det ökar säkert inte människans självkännedom.

symbol.gif

”Forum för sociometri och psykodrama” har också startat en blogg. Det är mest en uppladdning inför konferensen ”Bortom Orden” som de arrangerar i Karlstad i slutet på november.  Men de har även en del inlägg om psykologi och psykodrama. Stockholms Institut för Psykodrama och Sociometri (SIPS) verkar stå bakom bloggen som i huvudsak tycks vara en anslagstavla för de egna medlemmarna.