För frisk för rättspsyk, för sjuk för fängelse

Rättsväsendet har svårt att hantera psykisk sjuka som begår brott. Det har varit ett ämne så länge jag kan minnas att jag läste A-delen i DN. Maken till den psykolog som mördades skrev 1 juli på DN debatt om domstolarnas problematiska bedömningar. Idag följer Göran Fransson och Henrik Belfrage upp med en ny debattartikel. Fransson och Belfrage menar att psykiskt sjuka som inte blir dömda till sluten rättspsykiatrisk vård får straffrabatt. Detta med motiveringen att de ju uppenbart påverkats av sin dåliga psykiska status eller störda personlighet.

Att psykiatrin får tre artiklar på DN debatt inom en vecka måste vara något slags rekord. Att två av artiklarna dessutom är skrivna av samma personer likaså.  Läs den första artikeln om hot mot psykologer och vittnen av Fransson & Belfrage, samt min skeptiska kommentar.

Sommartorkan är sannerligen här. Tidningarna känns allt tunnare. Bloggosfären likaså. Det behövs snart ett oväntat krig någonstans eller en flygkapning. Vad spännande det vore om Ariel Sharon plötsligt vaknade upp ur sin koma med nya storstilade planer för Mellanöstern. Det vore en riktig nyhet.