Stora Psykologpriset 2009 till Eva Håkansson

eva_puff_left

Ikväll var jag på Berns och hörde finalisternas minipresentationer av sina arbeten. Det var en trevlig mingelvänlig tillställning med lagom mycket folk. Kul och viktigt att psykologin nu får ett eget pris. På sikt tror jag att det kan lyfta fram psykologin som vetenskap i Sverige vilket verkligen behövs. Så här står det i pressmeddelandet om vinnaren:

Årets vinnare av Stora Psykologpriset är Eva Håkanson, katastrofpsykologisk expert inom Stockholms läns landsting. Hon får priset för att ha bidragit till att öka den psykologiska kunskapen kring kriser, katastrofer och sorgereaktioner. Priset, en check på 100 000 kronor, delades i kväll ut av socialminister Göran Hägglund.

– Eva Håkanson har mer än någon annan psykolog i Sverige bidragit till att förbättra såväl hälso- och sjukvårdens som samhällets psykologiska stöd till människor som drabbats av allvarliga kriser, säger Lars Ahlin, förbundsordförande Sveriges Psykologförbund och ordförande i juryn för Stora Psykologpriset.

Eva Håkanson arbetar som katastrofpsykologisk expert inom Stockholms läns landsting. I över tjugo år har hon haft en ledande roll i uppbyggnaden av Stockholms läns landstings krisstöd och har erfarenhet av allvarliga kriser som tsunamikatastrofen och Estonias förlisning.

– Vi är glada över att presentera en mycket värdig vinnare av Stora Psykologpriset. Men konkurrensen om priset var stor och det har varit väldigt inspirerande att ta del av alla nomineringar av viktiga psykologinsatser runt om i landet, säger Lars Ahlin.

Stora Psykologpriset delas ut årligen av Pearson Assessment i samarbete med Sveriges Psykologförbund för att uppmärksamma psykologer som genom sitt arbete bidrar till att förbättra människors livskvalitet och utveckla mänskliga resurser. Vinnaren erhåller en prissumma på 100 000 kronor.

De två andra finalisterna år 2009 var Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet och pionjär inom internetterapi och Lisbeth Henricsson, specialist på barn med psykosociala svårigheter i Linköpings kommun. Totalt har 35 nomineringar lämnats in till Stora Psykologpriset 2009.

Juryns motivering till årets vinnare, Eva Håkanson:
”Årets vinnare har mer än någon annan psykolog i Sverige bidragit till att förbättra samhällets psykologiska stöd till människor som drabbats av allvarliga kriser och till att föra ut aktuell psykologisk kunskap kring kriser, sorgereaktioner och katastrofer. Hennes erfarenheter av krisarbetet i samband med flera stora katastrofer, tillsammans med hennes mångåriga insatser för att öka människors beredskap att hantera sorgereaktioner, har gjort henne till en förgrundsgestalt inom svensk katastrofpsykologi.”