Finns det onda barn? Är de blivande psykopater?

resalattbagage.jpg

Passande nog kom jag över Tove Janssons novellsamling ”Resa med lätt bagage” när jag vistades i Åbolands skärgård. Det är en novellsamling som gavs ut 1987 och tillhör hennes senare verk. En av novellerna heter ”Sommarbarnet” och handlar om en skärgårdsfamilj som tar emot Elis, ett stadsbarn under sommaren. Elis är 11 år och ett annorlunda barn. Han sprider dålig stämning genom att ständigt kritisera familjemedlemmarna och hur de handskas med olika ting på gården. Han driver den jämnårige sonen Tom till vansinne genom att vara ett plåster som hela tiden kommenterar bristerna hos Tom. Elis är förtjust i döda djur och begravar dem. Med tiden blir det en ganska stor kyrkogård i ena änden av tomten.

En dag åker pappan tillsammans med Elis, Tom och de två minsta barnen för att fylla på bränsle på en av fyrarna i skärgården. Elis blir fascinerad av den första ön de stiger iland på och vägrar åka vidare. Elis och Tom blir kvar i väntan på att pappan ska tända fyren. Tiden går. Elis och Tom börjar slåss, det blir natt och inte förrän i gryningen kommer pappan tillbaka.

Jansson tar upp ett ämne som är tabu. Att det finns hopplösa barn som ställer till med otyg och terroriserar sin omgivning. Skärgårdsfamiljen låter Elis hållas och de har alla en ängels tålamod. Men Elis bättrar sig inte. Det är som om han är född i ont tecken. Han märker inte omgivningens signaler. Han läser inte av de sociala samspelet och begår på så sätt misstag efter misstag. Jag lider med familjen och jag lider med Elis. Men verkar omöjligt att göra något åt det.

Är det vissa barn helt enkelt körda i ett tidigt stadium? Är det hopplösa barn som blir psykopater senare i livet? Psykopati brukar benämnas antisocial personlighetsstörning. Utsikterna att bota personer med allvarliga personlighetsstörningar anses mycket små. I alla fall om man ska tro den forskning som bland annat Wikipedia refererar till. Daniel Ingelsson skriver ett klargörande inlägg på på psykologstudent om vad psykopati egentligen är. Robert D Hares psykopatindex har kommit att bli vida spritt för att försöka diagnosticera psykopati. DSM IV:s klassificering anses allmänt för vag. Hares med många andra hävdar att psykopati är omöjligt att bota. Främst handlar det kanske om att beteendeträning för att få patienten att uppmärksamma andras känslor tex. Så blir Elis en framtida psykopat?

Andra som skrivit om psykopati är Emil Nordvall & Andreas Oscarsson i sin c-uppsats Psykopater i samhället. Det finns en intressant diskussion på ett filsofiforum som också handlar om psykopater.