Girig galleria skjuter sig själv i foten

bild_-_1_322208l.jpg

I torsdags rapporterade DN i en liten notis om att Wachtmeisters Galleria i Karlskrona börjat ta betalt av välgörenhetsorganisationer som samlar i pengar. Blekinge Läns Tidning hade dagen innan rapporterat att shoppingladan tar ut en avgift på 1 500 kronor/dag för att skramla med bössor. Det är obegripligt att profithungern gör att man kan tappa fotfästet på det här sättet. Ur pr-synpunkt känns det här beslutet märkligt. Gallerian kommer att associeras med girighet på ett sätt som är svårt att tvätta bort. Röda Korsets insamlingsansvarige i Stockholm, Petra Lindskog konstaterade:

Att Wachtmeister galleria fattar ett sådant här beslut är ju samma sak som att de inte vill ha oss eller någon annan där, som samlar in pengar till välgörande ändamål.

Vilket underdrift. Tydligen har uppståndelsen ändå gjort att Wachtmeisters representant Kajsa Gabrielsson gått ut och sagt att:

”Det är ett missförstånd. Det finns ideella föreningar som betalar för att vara i gallerian men det gäller inte välgörenhetsorganisationer som Röda korset och Frälsningsarmen. Vi har aldrig debiterat bössinsamlare och kommer heller inte att göra det.

Men läser man det finstilt på Wachtmeisters Gallerias hemsida, så definierar de inte vad som räknas som en välgörenhetsorganisation. Det kan mycket väl betyda att de kommer att ta betalt av andra men inte just Röda Korset. Märkligt hanterat med tanke på att gallerian ska fira 20 års jubileum om en månad.

LasseB bloggar också om det här.