Kronan, hjälp till självhjälp

images1.jpeg

För ett år sedan började min bror Johannes projektet Kronan. Efter åtta sorger och elva stämplar lyckades hans vän Samer, palestinier från flyktinglägret Shatila i Libanon, få tillåtelse att börja plugga på Chalmers Masters Program i Intelligent Computer System. Kronan har samlat in en krona om dagen från folk som oavkortat har gått till fickpengar åt Samer. Nu i sommar har Samer fått jobb på Ericsson i Karlskrona. Stafettpinnen går nu över till Fadi istället. Läs hela Johannes brev om vem Fadi är. Sist i brevet kan du läsa om hur du går med i Kronan. Kan du låta bli att inte stödja Kronanprojektet?

Hej allihopa!

Det var längesedan jag hörde av mig och det är säkert flera som undrat vad som händer med Kronan för tillfället. Det ska jag berätta nu.

Samer fick, som jag berättade innan sommaren, jobb på Ericsson i Karlskrona där han numera bor och arbetar. Som jag förstått saken slutför han sina studier på Masters-programmet i Göteborg parallellt med sitt jobb under det läsår som återstår innan han får sin examen. Imponerande. Samer gjorde en kort visit i Stockholm i början av juli med sin första lön på fickan och sa att han inte längre ville ta emot några pengar från Kronan. Däremot ville han gärna själv bli medlem i projektet vilket Samer är sedan månadsskiftet augusti/september. Vi har således blivit en till och det är såklart extra roligt att han som själv fått stöd från Kronan vill vara med och hjälpa andra.

Den sista utbetalningen Kronan gjorde skedde månadsskiftet maj/juni vilket innebär att vi är goda för 3270. Jag har funderat en hel del på vem som skulle passa Kronan att hjälpa och det har funnits en önskan hos mig att hitta en tjej/kvinna i behov av vårt stöd. När Samer förde upp sin granne i Shatila som någon Kronan skulle kunna stödja blev jag intresserad och bad honom berätta mer. Samer berättade om Fadi Al-Issa som är 25 år och bor någon våning över hans familjs lilla lägenhet i Shatila. Fadi, som har 7-8 syskon, är den enda med någon utbildning att tala om i sin familj och han fortsatte plugga mer eller mindre utan support hemifrån. Hans bröder och systrar har ingen utbildning och, som så många andra palestinier i Libanon, sällan något arbete. Fadi var mer självständig än sina syskon och har jobbat och sparat pengar för att kunna köpa kläder och böcker och därmed kunna studera vidare.

Fadi har studerat Computer Information Systems i två år på en avgiftsfri skola som UNRWA driver för palestinier (UNRWA= United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East). UNRWA:s skolor håller låg kvalité och den enda högskola i Libanon där Fadi kan tillgodoräkna sig sina tidigare studier är på det Buisiness and Computer University i Beirut där Samer själv studerade innan han kom till Sverige.

Fadi har hela tiden fått ta pauser i sina studier för att spara ihop pengar till en ny termin vilket gjort att hans studietakt varit ganska låg. Han har den senaste tiden jobbat hårt för att spara pengar till terminsavgiften på Buisiness and Computer University vilken är ca 1000 dollar per termin – en enorm summa för Shatilas invånare. Efter samtal med Samer kände jag att Fadi är en person Kronan skulle kunna hjälpa och min tanke är att Kronan ska finansiera Fadis terminsavgifter. Då utbildningen han vill gå, Computer Science (för övrigt samma utbildning som Samer gick), löper över fyra terminer innebär det ca 4000 dollar fördelat över två år med start nu i höst. I dagsläget är det ganska exakt vad Kronan med dagens medlemsantal skulle få in.

Samer berättade om Kronan för Fadi i slutet av augusti och han tar tacksamt emot all hjälp han kan få. Jag hoppas att ni fortfarande gillar idén med Kronan och vill vara med när projektet tar fart på nytt. Jag har själv inte varit särskilt aktiv när det gäller rekrytering av nya medlemmar men känner i och med att vi nu har en ny person att stödja en lust att få Kronan att expandera. Målet om 50 medlemmar hoppas jag ha passerat med råge innan årsskiftet. Jag hoppas ni alla vill vara med när Kronan rullar vidare!

Är det någon som har några frågor eller funderingar kring Kronan, Fadi eller något annat så tveka inte att höra av dig.

Om du känner dig färdig med Kronan och vill hoppa av så hör gärna av dig till mig så jag kan ha koll på vem som är med och inte.

Jag återkommer med mer info så snart det finns sådan och jobbar för tillfället på att hitta ett smidigt och gärna avgiftsfritt sätt att få ner pengar till Libanon på. Känner ni till någon som är på väg dit så hör av er!

Ha det fint,

Hälsningar

Johannes

Kunder i SEB:

Internetbank: Gå in och välj en “stående överföring” till kontonummer 5201 30 528 71(SEB)
Ej internetbank: Gå in på närmaste SEB-kontor och ta hjälp av personalen för att upprätta en stående överföring till kontonummer 5201 30 528 71 (SEB).

Kunder i Föreningssparbanken:
Det är gratis att ha en stående överföring till ett konto i en annan bank, har du två eller fler så kostar det 10 kr/gång som pengar dras. Skulle du redan ha en stående överföring så kontakta mig så löser vi detta genom att jag öppnar ett konto i FSB. Annars gäller följande:
Internet: Gå in och upprätta en stående överföring till Clearingnummer: 5201 Kontonummer: 30 528 71 Det ska finnas något som kallas “periodicitet” där du kan välja en gång per månad.
Telefonbank: Ring och få hjälp med överföringen.

Kunder i Handelsbanken:

Samtliga kunder, oavsett om man har internetbank eller ej, måste gå in på ett Handelsbanken-kontor och ta hjälp av personalen för att upprätta en kostnadsfri stående överföring till kontonummer: 572 02 75 32 clearingnummer: 6128 (Handelsbanken).

Kunder i Nordea:

Det är inte möjligt att upprätta en stående överföring på ett belopp mindre är 100 kr/månad via internet eller telefon. Däremot kan personalen på Nordeas kontor hjälpa till med detta, så gå in på närmaste Nordea kontor och upprätta en avgiftsfri stående överföring till clearingnummer: 5201 kontonummer: 30 528 71 (SEB). Observera att det inte är tillåtet att ha mer än en stående överföring till ett konto på en annan bank. Skulle du redan ha en stående överföring till ett konto utanför Nordea (hit räknas inte autogiro) så kontakta mig så löser vi det. Personalen tycks inte känna till sina regler och kan hävda att en sådan överföring inte är möjlig. Detta är helt felaktigt och bara du är lite påstridig ska det inte vara något problem.

Kunder i Skandiabanken:

Internetbank: Gå in och välj en “stående överföring” till clearingnummer: 5201 kontonummer: 30 528 71(SEB)
Övriga: Använd telefonbanken och tala med handläggare för att upprätta en stående överföring till clearingnummer: 5201 kontonummer: 30 528 71(SEB). Du behöver din personliga kod för att kunna identifiera dig.”