Vit medelklass räddar världen?

om_programmet6.gif

Det är svårt att hjälpa de fattiga barnen i Afrika. Ska man ens hjälpa dem? Det inte helt lyckade programmet Karin 21:30, hade tema Afrika. Henning Mankell var där och snickaren Mattias Särnholm (Room Service) likaså. Mankell betonade att det är det långsiktiga arbetet som ofta leder till resultat. Kanal 5 har spelat in en tv-serie Hello Africa där Mattias och hans kompanjon Johnnie bygger ett barnhem och en skola i Etiopien. Av en slump träffade jag en person med kännedom om projektet. Då framkom det hur teveteamet dragit fram som en ångvält utan förståelse för de lokala förhållandena. Hellre göra själv, inte fråga de som jobbat på plats i tio år. Bra teve krävde att konflikter skapades och de hela utvecklade sig till en dokusåpa. I och för sig förståeligt eftersom teamet brukade arbeta med det.

Bortskämda västerlänningar med dåligt samvete vill göra en punktinsats istället för att medverka till strukturella förändringar som kan lyfta länder ur fattigdom. SvD har en artikelserie om välgörenhet och volontärarbete. Johan von Schreeb, forskare i katastrofhjälp på KI och med lång erfarenhet av volontärarbete talar om svårigheterna att hjälpa någon. Han tar upp hur fördomarna cementeras av välgörenhetsgalornas klichébild av tredje världen. För att ytterligare spe på cynismen tjänar ju TV4 stora pengar på galorna. Det är billig tv och goodwill på samma gång.

Synen på bistånd är ofta naiv och onyanserad. En kritiker till det traditionella biståndet mötte jag för fem år sedan när jag studerade ekonomisk historia. 2002 intervjuade jag (Se appendix i slutet av uppsatsen) Rutger Palmstierna som arbetade som skuldrådgivare åt den Moldaviska regeringen i ett projekt som finansierades av SIDA. Utifrån ekonomiska argument menade han att bistånd och då särskilt katastrofbistånd slår ut de lokala marknaderna. Överskottsris producerat med subventioner flödar in från USA och EU och slår ut det lokala jordbruket. När svälten är över är marknaden satt ur spel. Palmstiernas resonemang föreföll väl ekonomistiskt tyckte jag då men samtidigt har kritikerna till hur biståndet kanaliseras många poänger. Som av en händelse lunchar Carl Bildt med Moldaviens president idag.