Akademibokhandeln startar konceptbutik i Skatteskrapan

bild-skiss-ab-001liten.jpg

Imorgon öppnar Akademibokhandeln sin nya butik i Skatteskrapan på Södermalm. Man fortsätter på så sätt trenden att lösa upp gränserna för vad en bokhandel får vara. De här är inget nytt. Det har prövats med framgång i USA och Tyskland under en längre tid. Akademibokhandelns egen butik på Mäster Samuelsgatan i City, kan sägas vara ett steg i den riktningen, med café, föredrag, författarsignering, pockethörna etc.

Målet är på sikt att bli ett slags ”privata offentliga rum” där mänskliga möten äger rum. Egentligen är det obegripligt att Akademibokhandeln inte haft en butik på Söder tidigare. 100 000 medelklassmänniskor med kulturintresse bor ju här och ännu fler traskar runt på gatorna varje dag. Det ska bli intressant att se om de stora målsättningarna kan infrias. Mitt intryck från butiken på Mäster Samuelsgatan är att det mest är signering av deckare vilket inte lockar kultureliten, utan istället den vanlige bokköparen (läs kvinnor 40+). Men målgruppen på Söder är annorlunda än i City och frågan är om kultureliten kommer till butiken på Skatteskrapan. Det krävs exklusivitet för det. Vågar Akademibokhandeln sticka ut?

Öppningens program känns igen. Paolo Coelho kommer till butiken och signerar böcker kl. 19.00. Läs hela höstens program.

En annan intressant iaktagelse är att ABC-staden (arbete-bostad-centrum) är på väg tillbaka om än i mindre format. Skatteskrapan kommer innehålla både galleria, kontor och studentlägenheter. Fler ABC-enheter i mindre skala kommer förmodligen dyka upp framöver.