Debatten om stadsbiblioteket

b11745.jpeg

Eftersom jag är DN-prenumerant har jag varit slö nog att missa att det varit en bra debatt under hösten om det nya stadsbiblioteket i SvD. Det är en viktig och intressant debatt som DN obegripligt struntat i. Heike Hanadas Delphinum vann ju som bekant tävlingen för en tid sedan, Entusiasmen har varit minst sagt låg inför projektet. I veckan kom endast 30 personer på presentationen av förslaget där Hanada själv medverkade tillsammans med bland andra stadsarkitekt Per Kallstenius. En marknadsförinsmiss eller ett tecken på en jaså-inställning till det vinnande förslget? Tävlingen visar att frågan är fel ställd tycks sammanfatta den allmänna känslan efter att Delphinum vann.

erez.jpeg

Det går inte att komma ifrån känslan av att några politiker och byråkrater försökt prägla staden med en illa genomtänkt tävlingsförfarande. Personligen tror jag att tävlingen tillkom på grund av stockholmsk avundsjuka mot Köpenhamns praktverk ”Den sorte diamant”.

Olof Hultin sammanfattar klokt diskussionen, tävlingen och problemen i det här inläggetTidningen Arkitekturs blogg. En kritik som han riktar är att man inte bjöd in några välkända arkitektkontor att tävla parallellt med den allmänna tävlingen. De 1100 bidragen var nästan uteslutande från okända arkitekter. Det är en etablerat sanning att inga storfräsare jobbar gratis.

Bland andra åsikter i debatten kan nämnas arkitekten Thomas Lewan synpunkter. Han tycker att de sex vinnarförslagen varit både djärva och fega. Debatten har handlat mest om hur det nya biblioteket ska förhålla sig Asplunds skapelse istället fär att handlar om särskilda behov som måste tillgodoses för ett modernt bibliotek.

Landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson tycker att Asplunds hus är fult.

Stockholms stadsbibliotek är ett rätt fult hus, kan jag som landskapsarkitekt kosta på mig att tycka. Eller i alla fall kuriöst. Det ser ut som en hattask ställd ovanpå en tårtkartong, stabbigt och lite svårproportionerat. Tårtkartongen förefaller för låg och hatt­asken för hög.

Arkitekturkritikern Eva Eriksson föreslår en rokad och vill bygga det nya stadsbiblioteket på Slussen istället. Hon tycker att ”Book Hill” skulle vara en utmärkt idé. Olof Hultin har varit inne på likannde tankar. Andra tycker att stadsbibliotket borde byggas utanför tullarna och skänka lite spektakulär byggkonst till ett bakvattenområde. Varför inte Årstafältet eller Östberga?

b9311.jpeg

Själv har jag varit inte på att byta plats på de vinnande förslagen för Slussen och Stadsbiblioteket. Alltså Delphinum byggs på Slussen och ”Nya Slussen” intill Odenplan.

nyaslussen.jpg

Avslutningsvis några besvikna röster efter tävlingen, bland annat från kulturbevarande håll. Förslaget innebär ju att de tre annexen kommer att rivas. Samt om detaljerna i Delphinums förslag här.