Kapuscinski berättar om Herodotos

ryszard1153.jpg

Ryszard Kapuscinski har gjort det igen. Hans sista bok innan han avled i år blev ”På resa med Herodotos”. I den beskriver han sina första reportageresor till Indien, Kina och Afrika. Det är 1950-tal och Kapuscinski tragglar sig igenom Hemmingways ”Klockan klämtar för dig” i försöken att lära sig engelska. Han dimper ned i främmande kulturer och fattar ingenting. Några reportage blir det knappast. De första resorna är han en rörande tönt fjärran från den våghalsade typ han framstår som i andra böcker. Man känner sympati med en illa klädd polack i 50-talets Rom där han köper sin första västliga kostym i det hopplösa företaget att smälta in. Samma sympati kommer över mig när han röker hasch första gången i Sahara med två sudanesiska studenter. Eller när han står på New Delhis flygplats utan att veta nånting om nånting. En känsla jag såväl känner igen.kapuscinski153-1.jpg

Av sin chef får han Herodotos krönika ”Historia”. Den blir hans följeslagare under hans första resor. ”På resa med Herodotos” är en mästerlig bok. Den är mer personlig än hans tidigare reseskildringar. Genom att studera förebilden Herodotos får vi som läsare en känsla för vad Kapuscinski verkligen värdesatte. I boken varvar Kapuscinski sina resor med att fundera, skildra och beskriva Herodotos livsverk om världen anno 500 f.kr. Skildringen av persernas krig mot skyter och greker är fantasieggande. Det är en perfekt bok att läsa när man befinner sig i det historiska landskapet som Bosporen utgör. Det var här perserna korsade Hellesponten 480 f.kr för att sedan gå under. Att blicka ut över Bosporens inlopp där tankbåtarna åker in på rad gjorde att Herodotos, Xerxes och de andra kändes nära. Efter varje resa fortsätter Kapuscinski att läsa och bevaka de länder han misslyckats att förstå på plats. På så sätt vidgar han sina resor både i tid och rum. Han slutar aldrig upp att vara nyfiken. Kapuscinskis arbetsprocess när han skrev böcker är talande. Hans motto var att läsa ett år, resa ett år och skriva ett år. Inför ”På resa med Herodotos” läste han 160 böcker.

bosporen.jpg

Här är DN recension av boken från 2006. Man kan även läsa inledningskapitlet i På resa med Herodotos och om hans första resa till Indien. Och en lista med hans böcker på svenska. Men snälla, läs hela boken.