Subtopia, Filmbasen och Fanzingo

Förra veckan träffade Jonas Boutani Werner som jobbar som filmkoordinator på Subtopia samt Jon Fjeldstad och Samuel Sjöblom, verksamhetschef på Fanzingo. Jonas och Samuel är liksom jag kaospiloter men av en tidigare årgång. Botkyrka kommun har sedan en längre tid satsat på upplevelseindustrin, nycirkus och en mängd andra kulturprojekt.

Vi diskuterade möjligheterna att göra något gemensamt projekt framöver. Huruvida det blir Psykfilm eller något annat återstår att se. Subtopia har fina lokaler men de ligger en bit ifrån proggprettokidsens naturliga rörelsemönster vilket gör att man verkligen måste ha något grymt för att folk ska komma ut till Alby. Fanzingo driver det nystartade Filmbasen som är ett samarbete med Film Stockholm. Målet med Filmbasen är att erbjuda en professionell utvecklingsmiljö för unga filmare. Redan idag så finns tex. Manuspiloterna som är en ettårig filmmanusutbildning.

Vi talade en del om att infrastrukturen nu är på plats för att Botkyrka och Subtopia ska bli ett nav i Stockholms och Sveriges filmliv. Samtidigt har inte så många verksamheter ännu flyttat ut som man skulle hoppats. Det blir något av ett Moment 22-läge där alla väntar på att någon annan ska dra igång innan man själv hänger på. Det ska bli intressant att följa hur det går framöver för Subtopia och Botkyrkas film- och mediasatsning.