Studio Ett fortsätter sin ambitiösa granskning av psykvården. Den här gången handlar det om missförhållanden på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Samma visa igen. Cheferna mörkar och döljer. De som påpekar bristerna blir utfrysta av kollegor och ledning. Socialminister Göran Hägglund får den otacksamma uppgiften att ta avstånd till missförhållandena, verka handlingskraftig men inte för gnällig om bristerna. Han vet mycket väl hur svårt det är att centralstyra Sverige även om det är befogat. Myndigheter och institutioner lever sina egna liv. Läs mer
månadsarkiv: juni 2007
Referat från en föreläsning med Daniel Stern
Det var en andäktig stämning i David Magnusson salen. Flera hundra personer hade kommit. Studenter, lärare och andra nyfikna. Applåderna ville aldrig ta slut varken före eller efter. Det var nära att det blev stående ovationer och en andra inklappning efteråt. För en månad sedan besökte Daniel N Stern Stockholms Universitet. Pia Risholm Mothander bör ta åt sig äran att ha fått dit honom enkom för oss. Här kommer mina anteckningar från föreläsningen. Hjälp mig gärna att lägga till, ni som var där.
Stern började sin föreläsning genom att definiera begreppet intersubjektivitet som sharing between two individuals.
Odd at Large at last
Lagom till att Odd at Large lägger ned har jag fått upp ögonen för tidningen. Tonen i Odd är inbjudande och uppfostrande samtidigt som den är initierad. Odd står för den något så ovanligt som en finkulturell populärkultur. När nu både Sex och Odd at Large lagt ned ligger fältet fritt för Rodeo och Bon. De tar hem spelet. Synd bara att de tidningarna är stroppigare och mer kommersiella även om Rodeo har blivit bättre på senare tid.
På realeasefesten för sista numret av Odd, på AG 925 spelade dj:n ett vansinnigt set sista två timmarna. Tempot var extremt högt och det blev ett slags potpuri av Nu-retro från 90-talet. Snyggt jobbat med tanke på att folket som var där i de flesta fall spenderat mellanstadiet och högstadiet till att digga/hata låtarna. Den creddiga publiken var tillräckligt lössläppt i tanken för att det skulle bli röjigt värre.
Vad händer egentligen i Östeuropa?
Transition Online (TOL) har senfärdigt anammat bloggandet. Sedan 1999 har TOL kommenterat, analyserat och reflekterat över utvecklingen i det postkommunistiska Östeuropa (inklusive alla postsovjetiska stater). TOL är Pragbaserad och har sitt ursprung i Open Media Research Institute (OMRI). TOL Blogs är deras sätt att försöka återta initiativet i sitt ambitiösa projekt att skildra det framväxande Östeuropa. TOL Blogs är fortfarande yvigt och ojämnt. Många bloggare har inte hittat sitt tilltal eller sin form ännu. I väntan på att guldkornen positionerar sig har TOL återkommande sammanfattningar där det refererar vad bloggarna snackat om senaste tiden. Ett utmärkt sätt att få en känsla för vad som händer och en möjlighet att välja ut länder eller ämnen som väcker intresse hos läsaren. Prenumerera här. Komplettera TOL Blogs med med journalisten Emre Kizilkayas blogg Istanbulian. Bra och lovande läsning om Turkiet idag. Läs hans intervju med EU:s utvidgningskommissionär Olli Rehn.
Vad händer egentligen i Ryssland?
Det blir allt svårare att få en bra bild om vad som sker i Ryssland. Utvecklingen i Putins Ryssland är på många sätt skrämmande men samtidigt är den bild som presenteras i media väl svartvit. Om du kombinerar det med århundranden av rysskräck får man en skev bild av vår granne i öster. Egentligen är hela frågan felställd. Ryssland är världens största land och det är sällan på väg i en riktning. Lika lite som USA eller EU är det.
För att råda bot på den torftiga rapporteringen rekommenderar jag Russiablog. Det är en initierad samling analyser som drivs av Russian Project, en rysk-amerikansk stiftelse baserad i Seattle, som i sin tur är en del av Discovery Institute. Läs deras programförklaring. Yuri Mamchur är redaktör för bloggen som tar upp de flesta aspekter om Ryssland. Läs särskilt om tio steoreotypa bilder av Ryssland som figurerar i Väst. Kände du också igen dig?
Mord på psykiatrisk avdelning; Socialstyrelsen hittar inga brister
En patient mördas förra våren av en psykiskt sjuk medpatient på St Göran i Stockholm. Avdelningen var sluten och anpassad för särskilt vårdkrävande. Gärningsmannen ströp en annan patient med ett skärp trots att det inte var tillåtet att ha skärp på avdelningen. Ingen på avdelningen upptäckte mordet på flera timmar. Personalen tittade på ishockey och gjorde annat. Sjukhusets internutredning kom inte fram till några brister. Socialstyrelsens åtta månader långa utredning litade till fullo på sjukhusets egna utredning. Man besökte inte ens sjukhuset för att höra personalen och ledningens version. Man läste inte polisens förundersökning där det framkom att den psykiskt sjuke mannen huggit en annan medpatient i nacken med en penna bara några månader innan händelsen.
Lex Maria, lagen som ska skydda patienterna på våra sjukhus har uppenbara brister. På samma sätt som polisen granskar sig själv så granskar sjukvården sig själv. Ingen vill ju vara ansvarig för att något gott fel och därför rapporterar man in förskönande omskrivningar om inträffande incidenter. Verklighetsbeskrivningar som hamnar långt i från sanningen. Det ligger i sakens natur med ett sådant här system. Det är ynkligt att tjänstemännen på Socialstyrelsen att inte utreda ordentligt. Cheferna på avdelningen borde få vatten och bröd framöver. Lyssna på Daniel Velasco och Bo-Göran Bodin reportage på Studio Ett.
Om att leva med inre röster
Anton Karis är reportern på Studio Ett som gör alla de där udda reportagen. Han pratar lyssnar på människor på deras egen nivå. Han sätter sig aldrig över människorna. Han är kort och gott en människa i sina reportage.
Fredagen den 15 juni intervjuade Anton Karis Andreas. Han berättar om hur det är att leva med inre röster. Hundratusentals människor i Sverige antas leva med inre röster. Andreas berättelse är konkret och mycket talande. Han går en gång i månaden på röstträffar där han träffar personer med liknande erfarenheter. Hur många som är psykotiska eller schizofrena av alla de som har inre röster vet jag inte. Jag är rätt grön i de här sammanhangen och skulle gärna veta mer om det här. Någon som vet mer?
Nätterapi psykologins svar på web 2.0
Först ska sägas att det ligger i mitt egenintresse som blivande psykolog att misstro behandling där jag som psykolog eller terapeut har försvunnit ur bilden…
Hur som helst, DN och Ekot rapporterar återigen om nätterapi. De refererar till SBU:s rapport. Psykologiaktuellt har tittat närmare på rapporten och föga förvånande innehåller den lite nytt att komma med. Ändå slår rapportförfattaren Steven J Linton på stora trumman och medierna hänger på. I slutsatserna framgår det tydligt att det inte finns något vetenskapligt stöd för varken det ena eller det andra efter som urvalet, studien och metoderna är för begränsade. Terapi på nätet känns lite som psykologins web 2.0-grej. Allt ska plötsligt ut på nätet utan att man egentligen vet varför. Här ett tidigare inlägg i ämnet.
Den sorgliga debatten om Mellanöstern
Den senaste tiden har jag skrivit en del om Mellanöstern. Per Gudmundson formulerade en bra men begränsad analys som ledde till en hel del kommentarer. Vill man se en film om det hjältemodiga Israel kan man titta på den här propagandafilmen från Horowitz Freedom Center. Den blandar riktiga fakta med skeva påståenden i en salig röra med suggestiv Sagan-om-Ringen-liknande musik i bakgrunden. Där framställs alla Israels krigshandlingar som försvarskrig (18 år av ockupation av södra Libanon inkluderat) och araberna som blodtörstiga anfallare. Tänk om det vore så enkelt. DN tror att det nu finns ett nytt unikt tillfälle i Israel-Palestina-konflikten. Det tror inte jag. Läs mer
Svar från SvD:s politiske chefredaktör
Jag blev arg på SvD:s ledare från den 5 juni och skrev ett öppet brev till Per Gudmundson på ledarredaktionen. Gudmundson hänvisade till den politiske chefredaktören PJ Anders Linder. Så här svarade han:
”Hej!
Tack för mejl. Det stämmer att SvD inte tycker att Sverige ska stödja en
regering där Hamas ingår (vilket inte bör utesluta humnaitär hjälp).
Artikeln till minne av sexdagarskriget syftar bl a till att påminna om den
israeliska demokratins utsatthet. Israel gör åtskilligt som förtjänar
kritik, och sådan kritik har SvD framfört många gånger, men SvD anser också
att kritiken i omvärlden mot Israel ofta är ensidig.
Med vänliga hälsningar
PJAL”
Det var ju vänligt av Linder att svara även om hans svar är lagom vagt och allmänt hållet.