Att tipsa kompisar och bekanta om terapi

Det händer då och då att folk frågar mig om råd och tips på vart man kan vända sig för att gå i terapi eller ber om tips på bra psykologer och psykoterapeuter. Med tanke på att det är djungelns lag på terapiområdet så är det här rådfrågande förståeligt. Samtidigt har jag frågat mig själv om jag borde tipsa om min terapeut. Lite förenklat så borde ju det som är bra för mig också kunna vara bra för någon annan? Om jag var missnöjd med min terapeut hade det varit svårt att rekommenderat en vän dit. Samtidigt blir det komplicerat att dela sin terapeut med sina vänner åtminstone om man är skolad i den psykodynamiska traditionen. Det kan vara nog jobbigt att dela frisör. Jag inbillar mig att det inte är helt okomplicerat i andra traditioner.

Jag har vid dessa samtal alltid försökt undersöka vad det är personen förväntar sig att få hjälp med och har behov av och på så sätt kommit med några förslag. Vissa personer, mottagningar eller center har jag mer respekt för än andra vilket så klart spelar roll. Ibland har jag tipsat om en metod eller terapiinriktning som jag trott skulle kunna vara intressant för just den personen. Jag har också haft en tanke att matcha person med terapeut även om det är än mer diffust. De facto vet jag inte hur så många andra terapeuter faktiskt arbetar. Men på sikt tror jag mig kunna ge fler konkreta tips på bra folk baserat på egna erfarenheter av att möta andra behandlare i arbetet som jag har stor respekt för.

Hur gör ni andra? Tipsar ni om terapeuter, terapiinriktingar eller är ni tysta som graven och ber folk titta i gula sidorma? Delar du och din bäste vän terapeut?