I arbetet med ledarskapsutbildningen Matrix Integral får jag förvånande reaktioner när jag berättar att vi vill lära framtida elever koncentrationstekniker som yoga och meditation. Med förtjust förvåning läste jag igår på Insidan i DN att Norrtäljeanstalten haft ett yogaprogram i fem år. Resultaten har varit positiva vilket gjort att internerna fått möjlighet att göra yoga flera gånger i veckan. Dessutom finns ett yogainstruktionsprogram för alla på fängelset som visas på intern-tv när man vill.
Yogan var först på försökt ett par sommrar innan den blev ett integrerat inslag i behandlingsprogrammet ART (Aggression Replacement Training) för två år sedan. Yogainstruktören Eva Seilitz verkar vara en passionerad yogalärare. Positiva effekter av yogan har bland annat varit ökad sinnesro och tankekontroll. Bättre koncentrations- förmåga och studiemotivation. Ökat kroppsligt och andligt välbefinnande, samt bättre sömn.
Artikelförfattaren Iris Kihlman hävdar att andra länder haft yoga i fängelser en längre tid. I USA grundades The Human Kindness organisation på 1970-talet och i England har stiftelsen The Prison Phoenix Trust ända sedan slutet av 1980-talet utbildat yogalärare och förmedlat gratis yogalitteratur för kriminalvården.
Jag blir aldrig klok på Kriminalvården. Det är en märklig myndighet. Å ena sidan ska man bura in Smocke & Procke och statuera exempel. Å andra sidan innovativa projekt som verkligen gör skillnad. I mitt arbete på Frivården har jag samma ambivalenta känsla inför verksamheten. Världen är ofullkomlig, så också myndigheterna.