Kallbadhus eller bagel?

kallbad445.jpg

Få har undgått diskussionen om det planerade kallbadhuset i Riddarfjärden. Vad många däremot missat är att tidningen Arkitektur har en bra blogg där debatten varit livlig den senaste tiden efter att Olof Hultin kallade projektet för världens största bagel. Kallbadhusets arkitekt, Thomas Sandell svarade och fler med honom. Drivande personer på arkitekturbloggen är Claes Sörstedt. Han var lärare på arkitekturskolan förra året och startade en klassblogg, ett intressant och uppskattat sätt att kommunicera med sina elever (däribland min flickvän). Läsåret 06/06 har man förbättrat konceptet med klassbloggen för de nya ettorna. Kallbadhuset har en egen hemsida med utförlig information om projektet.

Peder Alton summerade debatten om kallbadhuset från sin piedestal i DN. Alton kallar projektet ett luftslott. Han nämner inga referenser till diskussionen vilket är irriterande. Sannolik har han följt debatten på arkitekturbloggen, men han väljer att inte låtsas om det. Eller så har han missat diskussionen och då är han uppe i det blå. Nåväl, debatten var kanske inte på den intellektuella nivå som arkitekter vanligtvis rör sig på men det är intressant att det uppstår allt fler forum för att föra intressanta och viktiga diskussioner. Traditionella medier får allt svårare att strunta i detta. Om två år är jag säker på att de flesta kommer relatera till arkitekturbloggen och inte till Peder Altons kommetarer.

PS: Kuriosakabinettet skriver om museér men har även tips på fler bloggar om arkitektur. På arkitekturbloggen finns en lång länklista till arkitekter, kontor och andra som bloggar.

PS: Nu har det dykt upp ett mer modest förslag till kallbadhus rapporterar DN.

PS: Läs hur en politiker som Jonas Morian resonerar om kallbadhuset.