Du gamla, du fria av Öyvind Fahlström

du_gammla_02.jpg

Konstnären Öyyvind Fahlström var på många sätt en provokatör. Filmen ”Du gamla, du fria” handlar om ett ungt teaterkollektiv som latjar runt på 68-manér. Det är en uppfriskande naiv framställning där fiktion och dokumentär flyter i varandra. Teatergruppen åker runt och spelar monopolteater där Wallenberg alltid slår sexor. På nationaldagen arrangerar gruppen ett sjöslag (med riktiga båtar!) mellan imperialistmakterna och kommunistländer på Strömmen mellan Grand Hotel och Slottet. I en obetalbar scen surfar en biskop på korset när han blir dragen efter de rödas båt. I skymningen tröttnar polisen och plockar upp ligisterna. Andra aktioner som förekommer är att byta ut löpsedlar till kvällstidningarna, stå naken framför en porrbutik och göra stinkbombsattack mot Sverigehuset. Mest absurd blir det när gruppen kletar bajs på kläderna och ställer sig framför Enskilda banken i Kungsträdgården till de förbipasserandes häpnad.

I Cinematekets programblad står att läsa att det var Harry Schein som gav stöd till Fahlströms filmproduktion. Filmen drog ut på tiden flera år. Inget av filmbolagen ville ta sig an filmen, så Fahlström var tvungen att starta ett produktionsbolag. Filmen fick även kalla handen från alla distrubutörer, till slut antog bolaget Cat-film distributionen men de tvingades också ge upp. Ingen biografägare ville visa filmen. Till slut beslutade sig SFI att hyra biografen Eriksberg för att kunna visa ”Du gamla, du fria”. Efter 2 1/2 vecka lades filmen ner då publiken svek. 1972 hade tiderna redan förändrats och filmen var ute. Sannolikt var den för borgerlig för dåtidens sekteristiska vänstergrupper.

Teatergruppen bestod av en rad kända ansikten. Bland andra Björn Granath, Marie-Louise Ekman, Hans Mosesson (mer känd som ICA-Stig), Jan Lööf, Lars Hillersberg, Carl Johan De Geer, Kenta & Stoffe mfl.