Kan film fungera som självhjälp? – gästade Morgonpasset i P3

Bild

12 mars gästade jag Morgonpasset i P3 mellan kl 8-9 och talade om hur film kan fungera som självhjälp. Lyssna på programmet här.

För en tid sedan kom en studie om par och relationer i USA. Det var 174 par som alla gift sig de senaste 3 åren. Paren randomiserades till tre olika program. Dels en kurs i konflikthantering och dels en grupp som fick gå en kurs och träna sig på acceptans och uppskattning i avseende på relationen med en terapeut. Den tredje gruppen fick istället se på en relationsfilm/vecka under 5 veckor och diskutera dessa med sin partner. Dessa par fick med sig hem tydliga instruktioner om hur de skulle prata om filmen efteråt med sin partner. Frågorna handlade också specifikt om hur karaktärerna i filmerna agerade i relationen t.ex. för att hantera konflikter, bråk och svårigheter. Hälften av alla skilsmässor i USA, sker inom tre år efter giftermålet. Det visade sig att de skilsmässofrekvensen för alla dessa tre grupper som gick något av programmen sjönk från 24 % till 11 %.

Den viktiga slutsatsen från studien är att det verkar som att bara det att paren i sig sätter sig ner och talar om sin relation (med hjälp av tydliga frågor) i sig leder till att relationen intensifieras och fördjupas. Den uppmärksamhet och koncentration på partnern och relationen leder till att den lättare stärks. Det är med andra ord så att vi inte ger vår nära och kära den uppmärksamhet som de förtjänar.

Är du nyfiken på vilka frågor paren fick samt vilka filmer som de blev rekommenderade att titta på, finns det här.