Kontroversiell forskning om Lap-dancers

2007100521.jpg

ScienceMag rapporterar om en udda undersökning. Den visade att lap-dancers fick mer i dricks av män om de befann sig den fertila fasen av menstruationscykeln. Evolutionsbiologisk forskning står inte alltid högt i kurs. Den här undersökningen är märklig och resultaten kan tolkas på många sätt men jag kunde inte låta bli att skriva om det.

Några forskare i New Mexico, USA ville testa huruvida män känner av var någonstans kvinnor befinner sig i menstruationscykeln. Det har länge funnits idéer om det men evolutionsbiologen Geoffrey Millers var speciellt. Forskarlaget tog kontakt med 18 lap-dancers som uppträdde på lokala strippklubbar i New Mexico. Via internet fick de svara på hur mycket de arbetar och tjänar varje pass samt svara på frågor om deras menstruationscykel. Under två månaders tid samlade forskarna in uppgifter från 5 300 lap-dance tillfällen. Den genomsnittliga uppträdandet var cirka tre minuter och dricksen var i genomsnitt 14$ per dans. Resultatet publicerades nyligen i tidskriften Evoultion and Human behavior.

477px-menstrualcycle.pngkälla: Wikipedia

11 av kvinnorna hade normal menstruationscykel. De tjänade i genomsnitt 70$/h när de befann sig i den så kallade östrogenfasen (eller den mest fertila fasen). När kvinnorna passerat ägglossningsstadiet och befann sig i progesteronfasen tjänade de i genomsnitt 50$/h. I mestruationsfasen tjänade kivnnorna änu sämre, 35$/h. De 7 övriga kvinnorna i urvalet använde p-piller. Det tjänade sämre än de andra kvinnorna oavsett var i menstruationscykeln de befann sig. De hade inte heller någon topp under östrogenfasen.

Vad ska man tro om det här? Författarna säger själva att de inte vet varför det fått ett sådant resultat. De tror inte att det finns en enkel förklaring till fenomenet. Förmodligen har det att göra med subtila beteendeförändringar som män uppfattar på ett omedvetet plan. Forskarna tror inte att det har att göra med att de dansar på ett speciellt sätt eller att det är något i konversationen som avslöjar om kvinnorna är fertila eller inte. I artikeln uttalar sig Karl Grammer, evolutionspsykolog från Wien mera tvärsäkert. Han säger att hans egen forskning indikerar att det inte har att göra med lukter utan han tror att östrogen påverkar kroppens rörelseschema.

Urvalet är litet vilket gör hela undersökning svajjig. Samtidigt är resultatet ganska tydligt. Det känns ju som att kvinnorna själva mycket väl själva skulle kunna tänkas vara de som ligger bakom beteendeförändringen. Att det inte är hormonerna som gör det utan att man faktiskt befinner sig i en viss fas i menstuationscykeln justerar sitt beteende på ett mer medvetet plan. Lap-dancing är en ganska speciell situation och det finns anledning att misstänka att det unika i miljön i sig kan tänkas föra med sig beteendeförändringar. En mer normal eller vardaglig undersökningssituation skulle kanske ge ett annat resultat.