Problemet med kvacksalvare

nejlikeapelsin.jpg

Det är ett allvarligt problem att allmänheten inte känner till skillnaderna på legitimerade psykologer och terapeuter å ena sådan och hobbyterapeuter å andra sidan. I vintras skrev jag om den tveksamma verksamhet som Jonas Gåde bedriver på företaget Communicera och på hans community Terapisnack.

Erik Wallmark, ordförande för studentföreningen Lundapsykologerna har skrivit ett öppet brev till Jonas Gåde, ägare till Communicera.

Hej Jonas!
Var precis inne på ditt forum ”Terapisnack” och läste lite. I mångt och mycket får jag intrycket av att det du skriver är vettigt och att det ni gör är bra, men som psykologstuderande kunde jag inte låta bli att fundera över några saker:

1) Utövar ni på Comunicera psykoterapi?
2) Är du eller någon i din personal leg. psykologer eller leg. psykoterapeuter?
3) ”Behandlar” ni (som det står i presentationen) ångest, panikångest, stress, depression etc.? Och om ni gör, är det genom att remitera klienterna till leg. personal eller är det genom att undvika att kalla behandlingen för psykoterapi?
Nyfiken på svar.

Vänliga hälsningar
Erik Wallmark, ordf Lundapsykologerna

Läs Gådes svar och Wallmarks kommentar här.

Några riksdagsledamöter däribland Barbro Westerholm (fp) har tidigare skrivit en debattartikel på Dagens Medicin där hon krävde en upprensning mot kvacksalveriet. Psykologförbundets orförande Lars Ahlin verkar också ha vaknat. I Sydsvenskan den 26 mars krävde han hårdare tag mot privata terapiutbildningar.