”Snubbla på lyckan”, bokrecension

02674-2.JPG

”Snubbla på lyckan” med undertiteln – ”varför din hjärna sätter krokben för dig” är en ny bok av Daniel Gilbert. Det är en populärpsykologisk bok som utkom på  förlaget Natur och Kultur hösten 2007. Gilbert är professor i psykologi på Harvarduniversitetet och förestår deras avdelning för Hedonsitic Psychology Laboratory. Boken har en egen hemsida och heter ”Stumble on happiness” på engelska 2006. Boken har blivit en succé och översatts till 20 länder.

Gilbert är en utmärkt stilist och är en bättre författare än storheter som tex. Steven Pinker. Språket är lätt och ledigt även om innehållet inte är lika högkalibrigt som Pinkers ”Ett oskrivet blad”. Gilbert är lite som en kunnig farbror som lotsar läsaren. Han snackar både kidsens språk och kan föra filosofiska resonemang. Den som inte vill drunka i djup men ändå känna sig smart bör läsa boken.

På senare år har intresset för neuropsykologi och hjärnan ökat stadigt. Det är paradoxalt. Å ena sidan har forskningsrönen om hjärnan växt ofantligt de senaste 20-30 åren. Å andra sidan så är kunskaper fortfarande begränsade. Gilbert introducerar en mängd neuropsykologisk forskning och drar sina egna slutsatser om våra haltande försök att bli lyckliga. För den som har läst en kurs i neuropsykologi är det mesta gammal skåpmat. Men för en lekman är boken en perfekt introduktion till vad vi vet om hjärnan idag. Liksom Torkel Klingberg som skrivit ”Den översvämmade hjärnan” är bokens främsta förtjänst att vem som helst kan läsa den.

Boken inleds med att Gilberts frågar läsaren vad du skulle göra om man fick veta att man skulle dö om tio minuter? Förmodligen inte det du säger att du skulle göra. Han fortsätter att rada upp ett antal exempel på märkliga fenomen i våra liv. Som tex. varför det är lättare för en äkta hälft att förlåta otrohet än kvarglömd disk? Varför skulle en seende person betala mer för att inte bli blind, än vad en blind skulle göra för att bli seende? Varför envisas personer i ett restaurangsällskap med att beställa olika rätter, istället för att beställa vad de verkligen är sugna på? Varför saktar kön i mataffären alltid ner så fort vi ställer oss i den?

Gilberts tes är att vår mänskliga hjärna sätter krokben för oss. Vi vet inte vad vi vill ha. Vi kan inte föreställa oss framtiden och när vi gör det klarar vi inte att lyfta blicken och lämna vår begränsade sfär. Gilbert försöker förklara varför vi är dåliga på att känna oss själva. Med hjälp av kunskaperna av hjärnan tecknar han en fantastisk mänsklig hjärna fången i sina egna mönster.

Gilberts menar att vi skapar framtiden när vi tänker. Vi försöker kontrollera och styra en svårförutsägbar framtid. Vi tror vi vet vad som gör oss lyckliga eller glada men när väl det inträffar som vi fantiserat om ska göra oss lyckliga är vi istället uttråkade. Med avstamp i den märkliga historien om, de siamesiska tvillingarna Lori och Reba (vars huvuden var ihopväxta i pannan) som inte ville skiljas åt för att de var så lyckliga. När siamesiska tvillingar fått uppge själva har en överväldigande majoritet inte velat bli särskiljda genom operation. Likväl är resten av mänskligheten övertygade om att det är det rätta beslutet. Gilbert menar att vi inte vet hur det verkligen kommer att kännas.

Han beskriver att vår hjärna fantiserar så blixtsnabbt att vi inte själva är medvetna om de tankefällor vi begår. Vi kan inte värja oss mot hjärnans snabba fantasier. Men i motsats till vad man skulle kunna tro, präglas våra fantasier av realism. Vi är helt enkelt inte särskilt fantasifulla menar Gilbert. Vi kan inte tänka bortom oss själva och bortom här och nu. Därför bokar vi resor som vi inte vill åka på och blir ihop med partner som vi inte är kära i.

Gilbert berättar historien om blötdjuret som får frågan om det skulle få önska att vara ett annat djur vilket skulle det välja? Blötdjuret svarar att det gärna skulle vara en mussla. Ungefär så visionära är vi människor menar Gilbert.

I slutet av boken övertygar Gilbet läsaren om att denne borde fråga andra som erfarit något som man själv strävar mot. Flera undersökningar visar att om vi låter oss guidas av andras råd kommer vi komma närmare sanningen än om vi inte försöker föreställa oss vad vi kommer tycka. Trots att detta visats gång på gång, vill vi gärna tro att vi är speciella, unika och annorlunda andra än vad vi i själva verket är.

”Snubbla på lyckan” är en småtrevlig bok. Lättsamt vänder jag blad, men när jag försöker dra mig till minnes kan jag inte säga att jag minns vad det handlar om. Om man ska tro Gilbert bör du följa mitt råd och läsa ”Snubbla på lyckan”, helt enkelt för att det kändes bra när jag läste den.

Andra bloggare som skrivit om boken är Gribolainen och Visionarysoul. De har bägge läst ett reportage om boken i tidningen Leva.