Min relation till Stig Claesson

slasola1153.jpg

Jag ogillar egentligen prat om kända personer som går bort, men tänkte göra ett undantag med anledning av Stig Claesson. När jag gick i gymnasiet tävlade jag och min kompis Krister om vem som hade läst flest böcker av Slas. Vi hade nog en ganska patetisk vurm för författare som skildrade vanliga arbetare, även om Slas mest skriver om sig själv. När Krister organiserade en ungdomsbrigad i Bosnien för Ship to Bosnias räkning och jag inte hade något för mig liftade jag ner till den lilla byn Lipnica. Claesson har ju skildrat järnvägsbyggen och luffiga resor i efterkrigstidens Europa. Vår brigad skulle rensa en åker, vilket var rätt långt ifrån allt våra romantiska drömmar. Efter en dryg vecka fick jag nog och kom med en dålig ursäkt om att jag hade fått ett jobb i Sverige och lämnade brigaden. Istället liftade jag tillbaka till Ljubljana och fortsatte resan med några kompisar i ytterligare sex veckor. Att lifta gjorde ju även Slas. Och han övergav också brigader, som den gången han gick från Kroatien till Italien via Frankrike och hem.

Här nedan är min kompletta lista på Slasböcker som jag har läst. Jag tror inte att jag skarvar. Likväl är jag rädd att det inte håller i jämförelse med Krister. Vissa av böckerna är fantastiska, andra tröttsamma. Slas har ett speciellt sätt och det är för mig en humörfråga om jag blir fångad eller inte. ”Vem älskar Yngve Frej” är bäst tillsammans med hans senare självbiografiska reflektioner från sin tid i Jugoslavien i ”Det lyckliga Europa” samt ”Sov du så diskar jag” om sitt bohemliv i Paris. Hans senare böcker är förvånasvärt bra och det känns som att han hade en ny vår på äldre dagar. Läs även Ola Larsmos tankar om Stig Claesson.

 • Berättelse från Europa, 1956
 • 21 berättelser, 1968
 • ”Vem älskar Yngve Frej”
 • Knut K. Selma Johansson med rätt att leva, 1970
 • Att resa sig upp och gå, 1971
 • Samtal på ett fjärrtåg, 1972
 • Min vän Charlie, 1973
 • Brev till en hembygdsgård, 1974
 • På palmblad och rosor, 1975
 • En vandring i solen, 1976
 • Henrietta ska du också glömma, 1977
 • Lantlif i Budapest, 1986
 • Kärlek rostar inte, 1988
 • Vad man ser och hedrar, 1998
 • Svart asfalt grönt gräs, 2000
 • Det lyckliga Europa, 2001
 • Efter oss syndafloden, 2002
 • Sov du så diskar jag, 2004