För en tid sedan publicerade Psykologtidningen (nr 1/2016) min essä om sorgens väsen. I artikeln förklarar jag varför även vi psykologer har svårt att tala om sorg. Utgångspunkten är några personliga erfarenheter i mitt liv och i min professionella roll som psykolog som gjorde att jag fick upp ögonen för detta ämne. Min största tröst fann jag i litteraturen, den hjälpte mig mest på traven när jag sörjde: ”Litteraturen min dagliga tröst, terapeuten mitt veckovisa stöd”. Hela essän finns att läsa här: PT 1 2016 Essä Jonas Mosskin.
månadsarkiv: mars 2016
Psykologer läser böcker analyserar Kulturmannen
Psykologer läser böcker 22 mars analyserar Kulturmannen
I Ebba-Witt Brattströms nya essäsamling får vi ta del av Kulturmannen från olika perspektiv. Begreppet Kulturmannen myntades av Åsa Beckman på Dagens Nyheter och har på kort tid etablerats för att beskriva en typ av manlig kulturvarelse. Brattström själv menar att Kulturmannen är en narcissistisk sexist och en symbol för den patriarkala självgodhet som fortfarande verkar i kulturen. Kulturmannens plats sker alltid på bekostnad av Kulturkvinnans lika geniala insatser. Brattström menar att Kulturmannen upprätthåller strukturer som hållit tillbaka Kulturkvinnan enda sedan Odysseus dagar.
Men hur ser då Kulturmännen själva på saken? Vem är han på ett psykologiskt plan? Vad drivs han av och hur kan en modernare kulturman träda fram istället. Gäster är Kristofer Ahlström, författare och Dagens Nyheter-medarbetare. Jens Liljestrand, författare och biträdande kulturchef på Expressen. Moderator: Jonas Mosskin, psykolog och frilansskribent.
Samtalet sker i samarbete mellan ABF Stockholm, Psykologförbundet och Modern Psykologi.
Plats: ABF Stockholm, Sveavägen 41. Entré 80kr. Biljetter kan förköpas via Billetto.
Varmt Välkomna!