månadsarkiv: maj 2007

Undviker psykologin kulturella förklaringar?

Efter Psykfilm fick jag mail av dramatikern Lisa Langseth. Det handlade om psykologin duckar för kulturella och sociala förklaringar till psykiska problem. Läs hennes brev. Vad tycker ni läsare?

”Tack för igår, det var kul att se Pianisten i ett sånt sammanhang. Jag är inte psykolog och är mer van att diskutera film med ”film-människor”, där man mer fokuserar på berättartekniker, kamera tekniker, dramaturgi och bildspråk osv. Klart man pratar om karaktärer men det är oftast mer utifrån vad som ”funkar eller inte funkar”. Ofta kan man då sakna den typ av samtal som var i går, en fördjupning av psykologin. Fast det var en sak som jag tänkte på: Den kulturella aspekten på filmen. Jag ville ta upp det igår men det fanns inte tid, men för mig handlar filmen väldigt mycket om kultur. Alltså hur kultur skapar en människa. Johan Cullberg pratade ju mest om barndom och mer traditionella psykologiska förklaringar till Isabell Hupperts roll, men jag tolkar filmen lika mycket ur ett kulturellt perspektiv. Läs mer

Vardagens oviktigheter

hermanlindqvist.jpg

provaskor.jpg

Herman Lindqvist och hans fru busade igår på Street. De ställde ut fem par skor på gatan, med buskapet ”varsågod, gratis!”. Tre par skor försvann under loppet av tjugo minuter. Det är spännande att observera vad som händer. Förra sommaren hade jag och brorsan ett sexpack öl kvar och en timme att slå ihjäl innan vi skulle åka från Östersund. Vi satt på gågatan och ställde ut sexpacket på gatan. Vad vi inte hade tänkt på var att ett gäng småkillar skulle kunna ta ölen. De höll på att ske, men till vår lättnad kom två medelåldernsmän förbi men runda fötter och plockade diskret upp sexpacket.

Mina intryck från Psykfilm med Johan Cullberg

Det kändes nästan omänskligt att gå upp på scenen när eftertexten till Pianisten rullade. Våldtäktsscenen och knivhugget i bröstet var kvar på näthinnan hos mig, trots att jag sett filmen tidigare. Det enda jag klarade av att säga till Johan Cullberg var ungefär: ”Vad ska man säga om det här då?”

Johan var uppenbarligen inte lika chockad som jag och började tala om filmen och de känslor den väcker hos betraktaren. Han identifierade de fruktansvärda känslor som filmen kan ge upphov till utan att varken överdriva eller negligera dem. Med ens började stämningen lätta, jag återfick färgen i ansiktet och folk lyssnade intensivt. Läs mer

Min morfar fyller 100 år idag!

Den 27 maj 1907 föddes min morfar John Green. Hundra år är en oöverskådlig lång tid. Tre egna barn har blivit sex barnbarn och tio barnbarnsbarn. Kuriosa i Johns liv är att han skulle ha åkt med Titanic 1912 men resan blev aldrig av, varför har jag glömt. Som liten bodde han ett tag på den udda adressen Norrmalmstorg 1. Hans yngre bror Calle emigrerade 1929 till USA och kom aldrig tillbaka till Sverige.

John var handelsresande i exklusiva pennor av märket Parker. Han har ätit middag på alla stadhotell värda namnet i Sverige. Sannolikt träffade han min farfar som också var handelsresande men i damkläder. John har varit änkling i en tredjedel av sitt liv. På äldre dar excellerade han som Stockholms äldste golfspelare. För tre år sedan flyttade han från sin villa i Näsby Park till ett äldreboende. Hundraårsdagen firades med en lunch på Ulriksdals slott.

Street gör Återvinningsfest igen

karta_hornstull_revinning.png

Den 27 maj är det dags för vårstädning i Hornstull. Då arrangerar Street Återvinningsfest för tredje året i rad. Återvinningsfesten är en jätteloppis på gatan av och med Hornstullsborna. Det brukar vara musik på gatan och en allmänt skön stämning. Det börjar kl. 11 på söndag och håller på till kl 17. Ska  man fynda bör man vara ute tidigt för fynden försvinner fort i trendtäta Hornstull.

Förra året hittade jag en äkta 70-tals punkkavaj för 20 kronor. 2005 blev det mest böcker. Läs om den första återvinningsfesten på nitnitnät.

Knut Ahnlunds klassiska sågning av Jelinek

ahnlund_knut_339.jpg

”Efter Jelinek är priset ödelagt”.

Akademiledamoten Knut Ahnlund hoppade av 2005 i protest mot att Elfriede Jelinek fick Nobelpriset i litteratur 2004. Hans långa tirad mot Jelinek är anmärkningsvärd. Det är svårt att inte tänka på att han är en äldre herre uppvuxen med litterära ideal från en tid innan nutiden. Hur som helst är hans påhopp intressant om inte annat i en genusteoretisk diskurs. Essän kommer bli en kuriositet i litteratursammang långt efter att både Ahnlund och Jelinek försvunnit från den litterära parnassen. SvD:s läsare kommenterade flitigt när det begav sig. Undrar förresten vad Ahnlund tycker om bloggromaner?

Feminismer, queerteori och integral feminism

images.jpeg

Vi läser en kurs i genusteori och jämställdhet. Feminismen är idag en fragmentarisk och förvirrande ideologi. Modernistiska idéer möter nya postmoderna queerteoretiska perspektiv. Det är inte lätt att veta hur man ska förhålla sig till den rådande diskussionen. I den här uppsatsen försöker jag bena ut den idéhistoriska bakgrunden till dagens förvirring. Bedöm själva om jag lyckades. På slutet introducerar jag Ken Wilbers tankar om Integral feminism. Det behöver knappast nämnas att hans synsätt inte har vunnit laga kraft. Än så länge bör kanske tilläggas. Läs mer

What´s next gör podradio om internet

Varje vecka gör Tomas Wennström en halvtimmes podradio om affärer och trender på internet. Han har snickrat ihop en bra panel som tillåter sig att skratta och analysera för invigda och några till. Eric Wahlforss, Henrik Torstensson, Björn Jeffery pratade om fenomenet Lolcats och om den första nya bubbeltendensen när Microsoft köpte Aquantive för 6 miljarder dollar. Det var signifikativt att Eric var i Berlin, Björn i San Francisco, Henrik i Stockholm och Tomas i Skåne. Så ser en panel av internetfolk ut anno 2007. Att panelen består av en god vän och två bloggare jag följer gör samtalet än mer intressant. Fortsätt med panelen Tomas och fortsätt med What´s next.

Eldstrider i palestinskt flyktingläger i Libanon

70 döda under två dagar strider mellan den libanesiska säkerhetstjänsten och Fatah al-Islams män. Striderna pågår utanför Libanons andra största stad Tripoli, i norra delen av landet. Många fler tros vara skadade och kan inte komma ut. Röda Halvmånen får inte komma in i flyktinglägret Nahr al-Barid. 40 000 palestinier är instängda. Upprinnelsen till historien är ett misstänkt bombattentat i Beirut som fatah al-islam anklagas för, men också en jakt på några bankrånare som ledde in i flyktinglägret. De 400 000 palestinier som bor i Libanon bor i temporära (60 år gamla) områden som FN hyr av den libanesiska staten på obestämd tid. Paelstininska grupper styr dessa områden själva med egen polis och militär, en inte helt okomplicerad lösning med tanke på vad som utspelar sig i Gaza. Daily Star skriver ikväll att en bomb har exploderat i västra Beirut utanför det ryska kulturcentret, sju döda. För den som vill följa utvecklingen i Libanon rekommenderar jag verkligen Daily Star. Andra som kommenterar är Reuters och DN.

Per tar upp kopplingarna mellan den här udda gruppen Fatah al-Islam och Sverige. Martin kastar sig på ett plan till Beirut för att fota. Jag och Johannes diskuterar frågan på måndagsträningen på gymmet. Jag tänker mest på den desperata kvinnan på Rapport som vädjade om hjälp. Vem bryr sig om henne?