Årsarkiv: 2012

Sjöstedt glider undan kritiken – svar om Kulturhuset

Idag 4/12 skriver jag en slutreplik på SvD Kultur där jag bemöter Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (Fp) ickesvar om planerna på att slå ihop Kulturhuset och Stockholms Stadsteater. Sjöstedts replik (24/11) innehöll mest en aikidomanöver där hon undvek att säga just något alls om själva sakfrågan och om min kritik mot sammanslagningen. Det är illa att stora organisatoriska beslut som påverkar Kulturhuset och Stockholms kulturliv är så dåligt utredda och förankrade. Debatten fortsätter och jag lär få återkomma i frågan framöver.

 

Psykologer tittar på film visar Catfish

Så var det dags för säsongens sista Psykologer titar på film. Torsdag 6 december visar vi Catfish av Joost och Schulman (USA, 2010). I filmen får vi följa några unga hippa New York-killar träffar över Facebook en mystisk ung flicka som visar sig vara en fantastisk tecknare från en liten by i Michigan. En av dem inleder en intensiv relation över sociala medier och telefon med flickans äldre syster. Snart är hela familjen involverad, samtidigt som en obehaglig fråga kryper på. Finns den här familjen i Michigan överhuvudtaget? Och är hela filmen egentligen en låtsasdokumentär?

Filmen skildrar en generation uppvuxen med nätets sociala koder och avvägar. Den ställer viktiga frågor om vad är egentligen en relation?

Gäst är psykologen och psykoterapeuten Peter Lilliengren. Han har en inriktad mot anknytning, relationer och affektfokuserad psykodynamisk terapi och är doktorand på Stockholm Universitet. Moderator är Jonas Mosskin, psykolog.

Filmen visas på Cinemateket, Filmhuset, Borgvägen, kl 18.00.

Varmt Välkomna!

PS: Gå gärna med i Psykologer tittar på film på Facebook.

Debattartikel om Kulturhusets fusion med Stadsteatern

Idag (22 november) skriver jag en debattartikel på SvD Kultur om planerna på att slå ihop Kulturhuset och Stockholms Stadsteater. Fusionen riskerar att bli en katastrof för Kulturhuset, är rubriken på artikeln. I korthet kritiserar jag Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (Fp) för toppstyrning och klåfingrighet av Kulturhuset. Jag är också kritisk till det passiva och otydliga ledarskap som blivit utbrett under Kulturhuschefen, Eric Sjöströms tid vid rodret. Kulturhuset behöver en konstnärlig inriktning och en ledning som vågar vara en egen röst, det saknas tyvärr idag.

 

Håller livet på att förvandlas till en sjukdom? – konferens och tankesmedja

I två dagar kommer jag närvara på en minikonferens om jämlik vård. Arrangörer är Kunskapcentrum för jämlik vård, som är en avdelning på Landstinget i Västra Götaland som jobbar med dessa frågor. Vi är ett 20-tal personer från olika delar av psykologi, psykiatri, jämställdhet närliggande branscher som träffas under två dagar. Tanken är att denna tillfälliga tankesmedja ska leda fram till någon form av rapport och dokument där våra olika perspektiv på detta kommer med. Rubriken för våra samtal är ”Håller livet på att förvandlas till en sjukdom?”.

Under dessa dagar ska vi dels presentera våra egna trendspaningar om hur vi uppfattar samhällets förändring utifrån den värld vi är bekant med. För mig då som psykolog i första hand det jag möter i min vardag på St Lukas i Stockholm men också det jag möter i gränslandet mellan psykologi och kultur samt den snabba förändring som nätet och sociala medier medför.

Kunskapcentrum för jämlik vård har ofta lyft fram de orättvisor som sjukvården idag innebär för kvinnor. På St Lukas är min erfarenhet att vi möter en stor orättvisa när det gäller jämlik vård och rätt att få hjälp med psykiska problem. Idag är det kunskap, kontakter och pengar som ofta avgör om man får tillgång eller väl anpassad behandling. Psykoterapi och psykologisk behandling har blivit ett orättvist lotteri där vinnare är välinformerade och välbeställda. Det är skamligt att det ser ut så idag. Tyvärr är det något som de flesta etablerade politiska partier valt att inte prioritera.

 

Psykologisk salong om unga vuxna 28 november

SvD:s Idagsidan har just nu en viktig artikelserie om unga vuxna. Där är en av St Lukas Stockholms psykoterapeuter Ulrika Melander intervjuade bland andra om vårt arbete och satsning med unga vuxna. Några av oss har skrivit gästblogginlägg om olika aspekter av att vara ung på väg in i vuxenvärlden. Jag bidrar med en blogginlägg om ”att alla andra säger för mycket om sig själva på sociala medier”. Nästa vecka på onsdag 28 november anordnar Idagredaktionen ett samtal om unga vuxna. Jag kommer att delta tillsammans med två andra psykoterapeuter som också är intervjuad i artikelserien. Det är fritt inträde, men föranmälan krävs. Välkommen!

Psykologisk salong om vilsna unga vuxna

Idagredaktionen bjuder in till Psykologisk salong om unga vuxna – om svårigheter i relationer, rädsla, ångest och varför vissa fastnar på tröskeln till vuxenlivet.

Gäster: Psykoterapeuterna Karin Enqvist och Jan Löwdin samt psykologen Jonas Mosskin. Onsdagen den 28 november kl 18 i Rotundan på Stadsbiblioteket vid Odenplan.

Samtalsledare: Maria Carling, reporter på Idagsidan, SvD.

Fritt inträde men begränsat antal platser. Hämta biljetter i informationen på entréplanet eller boka via kundtjänst på telefon 08-508 30 900. Eller via e-post kundtjanst.ssb@stockholm.se

ET – en historia om anknytning och intervju i Kulturnyheterna

I dagarna är det 30 år sedan Steven Speilbergs klassiska film ET hade premiär. Med anledning av detta blev jag intervjuad tillsammans med filmvetaren Malena Janson av SVT:s Kulturnyheterna 1/11 (cirka 10.40 in i inslaget). ET är intressant då den har ett uttalat barnperspektiv såväl visuellt, berättarmässigt men också ur ett psykologiskt perspektiv.

Huvudpersonen, den 10-årige Elliott står i cenutrm tillsammans med sina syskon som är 5 respektive 16 år. Samspelet mellan dessa och hur de interagerar med mamman gör att det är lätt för alla att hitta någon av indentifiera sig, såväl för stora som för små.För vuxna väcker den barndomsminnen till liv och egna upplevelser av hur det kändes att leva sig in totalt i lekar och andra världar eller för den delen att inte få ta med sig alla ensamma hundvalpar hem till sig.

Elliotts vilja att ta hand om den lilla rymdvarelsen som kommit bort från sin flock är välbekant. Så länge människan har berättat historier har det funnits berättelser om barn och djur som kommit bort och är hjälplösa och som någon vurmar för och beskyddar. Moses i vassen, Romelus och Remus, Mowgli i Djungelboken mfl. De flesta som möter utstötta barn, bortsprungna katter och hundar eller andra som förtillfället hamnat utanför sin flock känner en vilja att ta om hand. Det handlar i grunden om vår medfödda vilja att ta hand om våra barn. Anknytningsteorin och psykologisk forskning har visat hur stark den här drivkraften är hos oss människot.

Elliott och hans syskon skyddar rymdvarelsen ET men de lär honom också att klara sig själv och att prata vilket vi också har flera exempel på från andra berättelser. Det är också vanligt att äldre barn vill lära yngre barn saker på ett liknande sätt. En annan fin detalj med filmen är att saker utspelar sig ovanför barnen huvud och de förstår inte riktigt vad som händer. Saker förklaras inte, de bara händer. Några elaka vuxna NASA-personer är på jakt efter alien ET, men vi får aldrig riktigt svaret på det eller många andra frågor som jag som vuxen tycker det vore rimligt att få svar på. Spielbergs sätt att berätta historien på skildrar väl hur barn kan reagerar på stora livsförändringar. De ser och hör, men förstår inte allt, eller förstår inte alltid konsekvenserna av vad som sker i vuxenvärlden.

Det är också välkänt att många barn har perioder av låtsaskompisar. Det är en utvecklingspsykologisk fas där barn övar på att ha en relationer med andra barn, men också ett sätt att hantera förändringar i sitt sociala liv. Alfons har Mållgan och med honom också ibland ett substitut för sin relationer till pappan. Psykoanalytiker som t.ex. Winnicott pratar om övergångsobjekt där snuttefilten eller nallen är ett övergångsobjekt istället för bröstet och mamman. Låtsaskompisar som Mållgan och ET är ytterligare en sofisikerad form av övergångsobjekt. (Se Winnicotts fina bok Lek och verklighet)

Bakom den rörande historien om Elliotts önskan att ta hand om ET finns också en mörkare familjehistoria. Pappan är försvunnen i Mexiko på obestämd tid. En skilsmässa lurar i bakgrunden. Istället för att familjen fokuserar på den frånvarande pappan (som kanske aldrig mer kommer återvända) tar man sig an uppgiften att skydda ET. När den magiska kopplingen mellan ET och Elliott upphör mot slutet av filmen är det också ett symboliskt slut för den här illusoriska fantasin och verkligheten knackar på. Speilberg har själv berättat att idén till historien om ET föddes i samband med föräldrarnas skilsmässa när han var liten. De självbiografiska elementen och det lilla barnets fascination för övernaturliga saker och för rymdens gåtor gör ET till en av Spielbergs mest originella filmer.

Psykologer läser böcker analyserar Skaparkriser

Torsdag 8 november skärskådar vi Johan Cullbergs klassiska bok Skaparkriser med särskilt fokus på Strindberg. Det är 20 år sedan Skaparkriser utkom och som bekant 100 år sedan Strindberg dog. I boken beskriver Cullberg författarna August Strindberg och Stig Dagermans Skaparkriser. Strindbergs Infernokris mellan åren 1894-1897 kom att få en avgörande betydelse för honom och för bilden av Strindberg som ett kreativt geni och en galen författare. Men hur psykotisk var egentligen Strindberg och var det bara en välbehövlig konstnärlig kris? Hade Strindberg en narcissistisk-grandios problematik som Cullbergs hävdar?

De flesta författare, konstnärer och dramatiker har perioder av skapandekriser, då kreativiteten sinar eller då personliga problem gör att det egna skapandet kommer i skymundan. I kvällens samtal frågar vi oss varför krisar konstnärer och vad betyder dessa perioder av förlamning och vilsenhet för det egna arbetet och självförtroendet? Eller kanske är det så att krisen är ett naturligt tillstånd och det kreativa flowet ett undantag?

Till samtalet med publiken kommer Lena Andersson, författare och journalist. Andersson skriver många uppskattade och omdebatterade krönikor i DN. Gäst är även författaren och psykoanalytikern Clarence Crafoord. Crafoord har skrivit ett tiotal klassiska böcker om samtal och psykoterapi. I boken ”Barndomens återkomst” analyserar han flera berömda författare däribland bl.a. Strindberg med utgångspunkt i barndomsupplevelser. Moderator är psykologen och skribenten Jonas Mosskin.

Samtalet om Skaparkriser äger rum på Biblioteket Plattan, Kulturhuset. 8 november, kl. 18-19.30. Fri entré. Psykologer läser böcker genomförs i samarbete med Modern Psykologi och Psykologförbundet.

Varmt välkomna!

PS: Gilla Psykologer läser böcker på Facebook.

Psykologer tittar på film gästar Norrköpings Filmfestival

I helgen gör Psykologer tittar på film ett gästspel på Norrköpings filmfestival Flimmer. Psykologer tittar på film gör två visningar med Åsa Maj Jonzon, psykologstudent som moderator. Det är andra gången som psykfilm gör ett gästspel på den lilla men kvalitativa filmfestivalen Flimmer. Första gången var 2008. Här mer om filmerna som kommer att analyseras.

13 oktober visas Take This Waltz (USA, 2011) av Sarah Polley. Ett hipsterdrama om kluven kärlek och sökande. Margot (Michelle Williams) åker på en resa och träffar Daniel (Luke Kirby) men trycker ned de intensiva känslorna eftersom hon anser sig vara lyckligt gift på hemmaplan. När Daniel visar sig bo i samma stad, på samma gata, briserar hennes trygga tillvaro och bilden av det lyckliga äktenskapet börjar vittra sönder. Gäst: Karin Osvaldsson, psykolog och lektor vid Linköpings universitet med inriktning mot identitet och social interaktion.

14 oktober visas Avalon (Sverige, 2011) av Axel Petersén. Efter en tid med fotboja åker avdankade festfixaren Janne (Johannes Brost) till Båstad för att öppna en exklusiv nattklubb och få sitt liv på fötter. Dit kommer också nyskilda systern (Leonore Ekstrand) som Janne tänker pigga upp med rejält festande. Men en olycka slår ned som en blixt i tillvaron och Janne tvingas, allt mer desperat, att konfronteras med sig själv och sitt liv. Filmen har prisats internationellt, bland annat som bästa debutfilm på filmfestivalen i Toronto. Gäst är Anna Holmberg Ålund, psykolog och psykoterapeut som bland annat arbetar med känslofokuserad psykodynamisk terapi.

 

Psykologer läser böcker analyserar Korparna

18 oktober tar Psykologer läser böcker sig an den Augustprisbelönade och kritikerrosade Korparna av Tomas Bannerhed. I Korparna möter vi Klas som bor tillsammans med sin mamma, pappa och lillebror på en bondgård i Småland. Klas är en vetgirig och smart pojke som har svårt att hitta sin plats såväl i bygden, som i sig själv och sin familj. Över honom vilar förväntningen att en gång ta över gården, ett ansvar som tynger ner och skrämmer. Klas pappa är plågad av det tröstlösa slitet på gården, han är deprimerad, men kanske också något mer. För sitt inre verkar han ibland se och höra saker som ingen annan ser. Fadern är också besatt av att sortera och kategorisera saker, både vädret och allt det järnskrot som finns på gården. Klas flyr in i sitt intresse för fåglar, ett område han kan allt om. Vad står fåglarna för? Hur ska vi förstå fadern? Och vilket ansvar har Klas egentligen? Vi diskuterar skulden, friheten och arvet i Tomas Bannerheds roman.

Gäst är psykologen och författaren Maria Farm som är aktuell med Sorgboken – ett stöd för dig som förlorat någon. Moderator är psykologen och författaren JennyJägerfeld. Samtalet äger rum på Biblioteket Plattan på Kulturhuset i Stockholm kl. 18-19.30. Fri entré.

Psykologer läser böcker är ett samarbete med Psykologförbundet och Modern Psykologi.

Varmt välkomna!

Övrigt

8 november analyserar vi Johan Cullbergs klassiker Skaparkriser. Om Strindbergs kris och om Skaparkriser generellt. Gäst är då bl.a. författaren Lena Andersson. Moderator Jonas Mosskin.

4 december är det premiär för Psykologer läser Bibeln i Sofia Kyrka i samarbete med Seglora Smedja. Gäst är då bl.a. prästen och skribenten Helle Klein.

Gilla Psykologer läser böcker på Facebook.

Vem ska vinna Stora Psykologpriset 2012? – jag vet

Den 9 oktober delas Stora Psykologpriset ut vid en ceremoni på Berns salonger i Stockholm. Vinnaren får utöver priset 100 000 kronor. Socialminister Göran Hägglund är prisutdelare och psykologen Per Naroskin konferencier. Under kvällen kommer de tre utsedda finalisterna att presentera sitt arbete för några hundra psykologer och andra intresserade.  Juryn för Stora Psykologpriset har utsett följande finalister:

Kristin Hintze är en drivande kraft bakom Skolfam-modellen, som stödjer familjehemsplacerade barns skolgång. Modellen baseras på en tidig och noggrann kartläggning av barnets förutsättningar, följt av koordinerade insatser som involverar familj, skola och socialtjänst. Hon nomineras för arbetet med denna framgångsrika arbetsmodell, som är etablerad i tio svenska kommuner och på väg att införas i Norge och Finland.

Aniko Bartfai är pionjär inom svensk neuropsykologi. Hon har tagit fram behandlingsmetoder och hjälpmedel för hjärnskadade samt utvecklat skalor för att bedöma hjärnskadade patienters förmågor. Aniko är både grundare till och tidigare ordförande för Sveriges neuropsykologers förening och initiativtagare till Sveriges första universitetskurs i neuropsykologi. Hon nomineras för sitt outtröttliga arbete från 1970-talet och framåt med att sprida kunskap om hjärnans funktioner och dysfunktioner.

Börje Suvinen arbetar sedan drygt tio år som KBT-specialist på Affektiva mottagningen vid Huddinge sjukhus. Där har han bland annat etablerat mindfulness som behandlingsform och utvecklat ett gruppterapiprogram för patienter med bipolär sjukdom (typ 1). Börje Suvinen var Affektiva mottagningens första specialist utan medicinsk bakgrund. Han nomineras för sitt pionjärarbete inom detta fält, som dominerades helt av mediciner för bara 20 år sedan.

Jag har sedan 2009 roat mig med att tippa vinnare bland finalisterna och hittills haft rätt alla gånger. Jag tänke därför sticka ut hakan den här gången och blogga innan om vem som kommer vinna priset. För att tippa något om årets finalister (som jag faktiskt itne vet något om) måste man titta bakåt i historien.

2009 vann  Eva Håkanson, katastrofpsykologisk expert inom Stockholms läns landsting. Hon fick priset för att ha bidragit till att öka den psykologiska kunskapen kring kriser, katastrofer och sorgereaktioner. Det var ett sätt för juryn att visa på ett viktigt arbete för att lyfta fram pionjärer inom kris- och trauma och att synliggöra psykologisk kunskap. Ett rättvist val på många sätt. 2010 fick  Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen priset för att hon gör de utsatta barnens röster hörda och för att ha ökat förståelsen för barnens rättigheter och behov. Priset uppmärksammade på många sätt en organisation som arbetar för barns bästa men som också en organisation som varit duktiga på att få genomslag i media- och samhällsdebatten. Att ge priset till Landberg och Rädda barnen uppmärksammande psykologins roll i samhället på ett tydligt sätt. 2011 fick föräldrapsykologen Malin Alfvén priset för att hon under 30 år hjälpt både barn och vuxna att förstå att man inte måste vara perfekt för att vara en god förälder. Alvéns arbete har varit mer publikt och medialt känt genom hennes arbete och via hennes böcker om barn och föräldrarskap. Inte minst Trotsboken. Med valet av Alvén visade juryn att man ville belöna de som arbetar med att sprida psykologin i samhället, till allmänheten bortom psykologins ibland inåtvända och akademiska position.

2012 tror jag att juryn kommer att belöna en annan gren inom psykologin. Barn och utvecklingspsykologin har stått i centrum de två senaste åren. Det gör att jag räknar bort Kristin Hintzes arbete. Inte för att det är dåligt eller oviktigt utan för att det är en annan gren inom psykologin som juryn kommer vilja lyfta fram. Hittills har ingen utpräglad psykologisk etod prisats. Det hade varit kontroversiellt men kanske är det dags för detta. Samtidigt tror jag det blir svårt för juryn att ge priset till Suvinen som bl.a. arbetat med att implementera mindfulness inom psykiatrin med bipolära patienter. Frågan är om det verkligen kan vara läge att belöna mindfulness, en metod som många fortfarande bedömer som lovande men ännu utan tillräckligt med forskningsstöd. För mig låter det vågat och jag tror inte juryn fattar ett sådant beslut när psykologåren är så upptagen av vetenskaplighet som man är idag. Då återstår Aniko Barfai, en av pionjärerna inom neuropsykologin i Sverige. Om priset går till neuropsykologin, en växande gren inom psykologin och en inriktning som idag sysselsätter många inom psykologkåren så skulle det vara ett sätt att uppmärksamma alla dem som hjälper människor dagligen inom vården och psykiatrin i samhället. Både i stort och smått. Neuropsykologin har en samhällsnyttig och bred ansats till människan som snarare inkluderar och integrerar olika perspektiv än stirrar sig blind på ett förhållningssätt. Med tanke på hur populärt det är med diagnoser, utredningar och tester  såväl i samhället som bland psykologer vore det naturligt at lyfta fram just denna gren. Så mitt tips går till Aniko Barfai och neuropsykologin. Inte för att jag har särskilt stor kunskap eller egentligen kan bedöma finalisternas prestationer, utan för attuteslutningsmetoden leder mig fram till det. Vad tror du, vem vinner ikväll? 

***

Om priset
Stora Psykologpriset delas årligen ut av Pearson Assessment för att uppmärksamma psykologer, som genom sitt arbete bidrar till att förbättra människors livskvalitet och utveckla mänskliga resurser. Juryn för Stora Psykologpriset består av ordförande Lars Ahlin, förbundsordförande för Sveriges Psykologförbund; Birgit Hansson, legitimerad psykolog och tidigare rektor för Polishögskolan i Stockholm; Örjan Salling, förbundsdirektör Sveriges Psykologförbund; Ing-Marie Wieselgren, överläkare i psykiatri vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Catharina Mabon Tomic, vd Pearson Assessment. www.storapsykologpriset.se