månadsarkiv: juli 2007

Porslinshunden

m_ddcfc28aa8983320acb566aacd661ac8.jpg

Iris Smeds har skrivit sin tredje pjäs Porslinshunden, som hade premiär på Dramalabbet nu i veckan. Den handlar om systrarna Des och Das. Den ene försöker ta livet av sig, ständigt övervakad av den andre. Tyvärr hostade jag bort mig från premiären, då jag gick ut och hämtade andan låstes dörren bakom mig. Jag gick in bakvägen och stod en stund bakom kulisserna och hörde dialogen. Jag smög genom radiokanalen Vox studio och hamnade till slut rätt (bland publiken), men fick en ny hostattack och gick ut. Pjäsen får en positiv anmälning i SvD och mer gubbsura kommentarer i Expressen. Jag får känslan av att Nils Schwarz missförstår pjäsen på samma sätt som när Linda Skugge recenscerade Ulf Lundell. Porslinshunden spelas  till den 11 augusti.

Psykfilm fortsätter på Street i höst

Psykfilm fortsätter på Street under hösten. Filmvisning blir det på onsdagar med början 5 september och 3 oktober. Förhoppningsvis blir det ytterligare två kvällar under hösten men datum är ännu inte klart.

Jag håller som bäst på att göra research på filmer och spännande gäster. Några filmer som ligger nära är Werner Herzogs dokumentär om ”Grizzly Man” (2005). Nanni Morettis varmsorgliga ”Ett rum i våra hjärtan” (2001) och Erik Skjoldbjærgs deppfilm ”Prozac Nation” (2001). Jag letar fortfarande efter en bra gladfilm. ”När Harry mötte Sally” (1989) föreslog någon, men jag vill gärna ha fler tips.

Hynek tipsade om och Dusan Makajev och hans filmer ”WR: Mysteries of the Organism” (1971) och ”Sweet Movie” (1974). Bägge på tema sex och politik. Än är det inte för sent att påverka den enväldiga juryn. Om en månad ses vi.

Filmterapi; kan det vara något?

Jag roade mig att googla på psykfilm och kom över en gammal artikel i Illustrerad Vetenskap nr 4/2002. Den handlar om filmterapi, eller cinematherapy som det kallas i den anglosaxiska världen. Klaus Wilhelms artikel är på många sätt härligt ovetenskapligt. Sista stycket är komik på högsta nivå:

Kanske kommer psykologer snart även att bli aktiva medspelare i filmerna genom att skapa en rad digitala filmfigurer, så kallade avatarer, som i framtoning och psyke- är skräddarsydda för bestämda terapeutiska ändamål. Tekniken finns sedan länge och används, så kanske är det bara en tidsfråga, innan psykologerna på allvar går in vid filmen.

Men artikeln tar upp en intressant amerikansk psykolog som heter Gary Solomon. Solomon var själv på glid i tillvaron som barn och tonåring. Han växte upp med tv och film som ett sätt att förstå människor, samhället och existensen. Sen kammade Solomon till sig, och har som praktiserande terapeut använd sig av film i sitt klientarbete. Han har skrivit tre böcker på temat film och terapi: ”Reel Therapy -How movies inspire you to overcome life´s problems”och ”The motion picture prescription” samt ”Cinema Parenting”. Den sistnämda är en guide till filmer och tv-serier som är lämpliga för barn ooch ungdomar i olika åldrar att se och diskutera med föräldern. På amazon kan man läsa ett utdrag ur en boken ”Reel Therapy”. Det är en fingerad intervju med Solomon där han beskriver bakgrunden till sina böcker och filmterapi.

I grunden verkar Solomons filmterapi rätt enkel. Han väljer ut filmer som är relevant för klienten. Denne får sedan i hemläxa att titta på filmen tills nästa terapisession. Då talar man om filmen och de känslor den växt. Det gäller att aktivera känslor hos klienten som man sedan kan börja bearbeta i terapin. Läs mer

Open Architecture Network lanserar tävling

housedusk_jpg_885304_598×396_0.jpg

TED Blog (Technology Entertainment Design) skriver om ett nytt intiativ som kallas för Open Architecture Network. Deras idé är att samla idéer för att möta de globala utmaningar som världens växande befolkning står inför. Syftet är att främja sociala bostadsprojekt för människor som lever på mindre än 2$/dag. Open Architechture Network har utlyst en tävling där prissumman är 250 000 $. Den 5 september drar tävlingen igång, Två projekt kommer att vinna och huvuddelen av pengarna kommer att gå till att förverkliga projekten. Open Architechture Network behöver fler sponsorer, kanske blir du en av dem?

Quirkology om underliga psykologiska experiment

quirkology.jpg

Richard Wiseman har skrivit Quirkology, en bok som handlar om udda psykologiska experiment. SvD har en essä om Wisemans underliga bok. I Quirkology, kan man få lära sig om vilket skämt som är det roligaste, eller varför amerikanska presidenter gärna dör den 4 juli eller varför präster och biskopar ofta föds den 24 december. Döende som socialt beteende. Wiseman tar också upp kronopsykologi, huruvida vi psykologiskt påverkas av när på året vi föds. Boken handlar också om lögn och hur svårt vi har för att avslöja lögnare, ett ämne som Wiseman länge studerat och forskat kring. Essän utlovar underbar sommarläsning.

Läs även om Weird Psychology Studies som jag skrev om här. Det är en serie på PsyBlog som är inne på temat weirdology.

Skärgården i verkligheten och i DN

Jag satt och åt lunch på Arholma brygga i söndags när jag slängde en blick på DN:s löpsedel. Där stod det ”om hur man båtluffar i skärgården”. Dessutom var det ett  tvåsidigt reportage från kollogården Lindängen på Barnens ö där min bror jobbar. Ungarna på bilden träffade vi dagen efter när vi hälsade på och åt frukost. Ett märkligt sammanträffande.

furusund.jpg

Jag rekommenderar starkt varvet Furusunds Slip som har startat en krog mitt bland alla rostiga båtar. Stället ligger på Högmarsö, en liten ö i närheten av Furusund. Stället  känns som Berlin men ligger på nära Bratavstånd.
arholma.jpg

Arholma ligger längst norrut i havsbandet av Skärgården. Från Arholma har man en  milsvidd utsikt över Ålands Hav. Här finns en klassisk dansbana som blivit restaurang. Skärgårdsstiftelsen äger och förvaltar stora delar av ön vilket gör att den känns genuin och superidyllisk. Jag letar efter att Båtsman ska dyka upp.
Kollo är verkligen en bra grej, det förstår man om man hälsar på. Eftersom jag växte upp på landet visste jag aldrig vad kollo var för något. Det är ett grymt sätt att få leka och leva ut som barn tillsammans med ledare som brinner för spökrundor och vattenkrig.

Ny metod att upptäcka schizofreni

SvD rapporterar om en ny metod för att upptäcka schizofreni. Företaget SchizoDetect har utvecklat en metod som bygger på skillnaderna i ljudsortering mellan friska och sjuka personer. ”En frisk persons hjärna kan sortera bort onödig ljudinformation och stänga den ute. Men schizofrena hör allt hela tiden och det tar mycket kraft att hantera så mycket information”, säger psykiater och vd Olle Olsson.

Personer med schizofreni har också visat sig ha svårare att habituera ljud, dvs. att vänja sig för ett ljud som upprepar sig om och om igen. En frisk person vänjer sig lätt för olika ljud, vilket är en viktig evolutionär egenskap.

Det är säkrast att hålla sig en aning skeptisk inför kommersiella företag och deras nya produkter. Men metoden låter intressant. I framtiden skulle man kunna testa ungdomar med avvikande beteende redan i tonåren för att försöka upptäcka en begynnande schizofreni. Då kanske man skulle kunna förebygga att sjukdomen utvecklar sig.

Jag har tidigare skrivit om hur det är att leva med schizofreni.

Psykiatridebatten fortsätter på Psykologstudent

klappa-ko1.jpg

Mediehysterin om psykvården har lagt sig, och psykiatrins chefer sitter kvar. Det mediepolitiska komplexet drog under veckan till Almedalen men diskussionen om psykiatrins problem fortsätter på Psykologstudent. Våld, kränkningar, etik och byråkratin inom psykiatrin är några av ämnena. Jag vill ha mer klappa-på-kor-behandlingar ute i det gröna, andra vill ha vetenskapligt utformade metoder bakom lås och bom. Vad tycker du? Forumet är öppet för alla.

Knäppa psykologiska experiment

Jeremy Dean (PsyBlog) har läst Freakonomics och blivit inspirerad. PsyBlog har en annorlunda artikelserie om Weird Psychology Studies.

Dr Johnson undersökte på 1930-talet hur man kan framkalla och förvärra stamning hos barn. Johnsons team var mycket lyckosamma, tyvärr var det svårare att få barnen att bli stamfria efteråt. En annan studie handlar om att stirra på andra bilister när du själv sitter i bilkö. En artikel tar upp undersökningar om telepati som haft oförklarligt positiva resultat. Telepatiexperimenten gjordes av psykiatern Montague Ullmans team i Brooklyn på 1960- och 70-talet. Ett udda experiment involverade bland andra Grateful Dead och sångaren Jerry Garcia som engagerade sin publik på 2000 personer i ett telepatiförsök.

Hur killar beter sig vid pissoaren handlar artikeln ”Don’t-stand-so-close-to-me”. Inte oväntat blir folk nervösa och behöver fler sekunder innan de börjar kissa. Project Pigeon var ett försök av Skinner att få duvor att guida bomber till sitt mål under Andra Världskriget. Slutligen om mannen som trodde han var död och senare en hund kan man läsa om här.

Bageldebatten fortsätter

kallbadtopp4451.jpg

 DN:s arkitekturkritiker Peder Alton skriver idag en ny kolumn där han dissar den förväxta bageln i Riddarfjärden. Kulturchefen Maria Schottenius sparar inte heller på krutet i sin kommentar.  Arkitekten Thomas Sandell tycker DN manipulerar bilderna och förstorar upp bygget. Vem som manipulerar vad verkar i dagsläget oklart. Mer diskussion om kallbadhuset finns här och här. Läs även mitt förra inlägg om Stockholms största bagel.