P1 har ändrat om i tablån. Positivt är att det trötta Kulturfredag fick ge plats åt Kino. Ett radioprogram som låter filmen breda ut sig tillsammans med rörliga bilder, Youtube och tv-serier. Efter ett hyfsat premiärprogram tyckte jag att Kino lyfte sig i det andra programmet. Roger Wilson är programledare och lotsade lyssnaren till en intressant diskussion om klichéer i musikfilmernas värld. I julas när jag såg ”Ray” (som handlar om Ray Charles) slog det mig hur lik den är ”Walk the Line” (som handlar om Johnny Cash). Dramaturgin är densamma. Tuff uppväxt, avgörande händelse i barndomen. Det osannolika genombrottet. Turnélivet. Droger och otrohet. Samt kollaps och avgörande förändring=död eller uppvaknande. Läs mer
månadsarkiv: januari 2008
Lingvistbloggen och Kulturekonomi
Jag har börjat prempa på några nya bloggar. Ett gäng på avdelningen för allmän språkvetenskap på Stockholms Universitet driver den udda men fyndiga Lingvistbloggen. Där tar man tex. upp den pågående språkdöden. Ännu ett språk försvann i veckan. Östen Dahl skriver om nobelpristagarna i litteratur och deras modersmål. Han gör en genomgång av minoritetsspråken och den ombytliga miljö av språk , hem och modersmål som författarna haft. Judiska författare bidrar självfallet till förvirringen. Men många författare har skrivit i exil och på andra språk än deras modersmål. Jag citerar Dahl:
Att vidpass var tionde nobelpristagare i litteratur har skrivit sina flesta verk på ett annat språk än sitt modersmål är rimligtvis evidens mot mera extrema påståenden om modersmålets betydelse. De flesta av de här personerna har dock rimligtvis lärt sig det andra språket som skolspråk. Det är också förmodligen lättare att bli riktigt bra på ett andraspråk i dess skrivna än i dess talade form.
Emma Stenström forskar om kultur och ekonomi på Handelshögskolan. Hon har bland annat skrivit boken ”Konstiga företag” som jag blivit tipsad om. Har den hemma på nattduksbordet. Stenström bloggar på Kulturekonomi tillsammans med Tobias Nielsén. Stenström skriver bland annat om den märkliga utnämningen av IT-entreprenören Johan Stæl von Holstein till Kulturrådets styrelse. Personligen är jag inte imponerad av vare sig Holstein eller Kulturrådet. Det är svårt att inte tycka att Holstein är en pajas och att Kulturrådet är en konserverande ryggdunkande maktelit av och för kulturetablissemanget.
Filmfestivaler x3
Göteborgs Filmfestival pågår för fullt. Läs Hyneks direktrapport. Jag blir nyfiken på tyska Austistic disco av Hans Steinbichler. DN:s Nicholas Wennö ger några tips här. På onsdagkväll kör Pecha Kucha Gbg en filmspecial på festivalområdet som jag gärna gått på om jag varit på plats. För den som undrar vad Pecha Kucha är läs mitt tidigare inlägg.
Nu till helgen är det Pop Corn-festival. I år har man bytt fokus från musik till humor. Ett tema som sticker ut är Ungern som lyfts fram som komikerland. Jag blir sugen på The Witness från 1969 som verkar vara Ungerns nationalfilm. Här kan du läsa se programmet, spelplats är Södra Teatern. Ståupparen Pablo Francisco är festivalens stora dragplåster.
Afrika dyker ju sällan upp på film annat än när det vankas diamanter, läkemedel eller diktatorer. CinemAfrica gör en festival i Stockholm den 7-17 februari. Filmerna visas på Etnografiska Museet, Zita, Sture och Klarabiografen. Mest intressant är filmen Ezra (Nigeria) som handlar om barnsoldater i ett fiktivt afrikanskt land. Regissören heter Newton Aduaka som själv kommer besöker festivalen. Här finns en intervju med Aduaka. Hela programmet finns här.
Föredrag om psykoanalys
Svenska Psykoanalytiska Föreningen i samarbete med ABF, fortsätter under våren sin samtalsserie ”Vad är psykoanalys?”. Rubriken för vårens program är den allomfattande: ”Med psykoanalys från vaggan till graven”. Datum är 30 januari, 13 februari, 16 april och 14 maj och äger alltid rum på en onsdag kl. 19.
Mest intressant i programmet är den 13 februari då rubriken är ”Freuds ark – ett samtal om överlevnad”. Då samtalar en brokig skara tillsammans med moderatorn Moa Matthis, litteraturvetare. Övriga i panelen är Ingrid Elam, litteraturvetare, Kenneth Hermele ekonom, Astrid Kleppe fysiker & författare samt Christer Sjödin läkare & psykoanalytiker (och tidigare gäst på Psykologer tittar på film). Oavsett vad man pratar om borde det bli ett spännande samtal med den uppställningen. Hela programmet hittar du här.
PsyBlog om bra självhjälpsböcker mot depression
PsyBlog hörsammade min uppmaning att försöka rensa upp i självhjälpsträsket och rekommenderade nyligen sex bra böcker mot depression. Böckerna har antingen utvärderats i vetenskapliga undersökningar eller är särskilt rekommenderade av kliniskt verksamma psykologer. Böckerna är ”Feeling Good” av David D Burns. ”Control your depression” av Peter Lewinsohn. ”Mind over mood” av Dennis Greenberger och Christine Padesky. ”Overcoming depression and low mood” av Christopher Williams. Dessa fyra böcker bygger på kognitiv beteendeterapi. ”Climbing out of depression” av Sue Atkinson samt ”Depression; The way out of your prison” av Dorothy Rowe bygger båda på psykodynamisk grund. Det finns säkert fler böcker och listan bör kompletteras. Det viktiga är att psykologer och andra kunniga personer tar det här på allvar och guidar läsare, patienter och andra nyfikna till kvalité istället för skräp. Någon som har läst andra böcker i genren som är bra?
Kalabaliken i senaten
DN:s korrespondent Peter Loewe får till ett komiskt porträtt av misstroendeomröstningen mot Romano Prodi. Jag citerar slutet av texten. Läs och njut!
Torsdagen blev dramatisk i senaten. Varje röst kunde vara avgörande för att fälla eller rädda Prodi. Senatorn Guido Possa tillhörande Berlusconis parti Forza Italia kördes in på rullstol till följd av ett komplicerat benbrott och efter att ha åkt ambulans ända från Milano. Stefano Cusumano, en av udeur:s tre senatorer, förklarade att han tänkte rösta för regeringen Prodi. Det var tvärt emot vad partiledaren Mastella indikerat och kom som en kalldusch för partiet.
Partikollegan Tommaso Barbato hoppade på Cusumano inne i senaten och kallade honom för ”skitstövel, bög och förrädare” och spottade på honom. Cusumano blev så arg att han svimmade och fick bäras ut på bår utan allvarligare konsekvenser.
Under Prodis sista dag som premiärminister var senaten knappast en demokratins högborg. Prodi själv kallade senaten denna ödesdigra dag för ”en cirkusarena.” För högern slutade kvällen dock med segerrus och champagnekorkar som smällde. Något som fick talmannen att påpeka att ”senaten är ingen vinstuga.”
Jag hade velat vara där.
Referat från ett samtal med Umberto Eco
Så dök han upp på Italienska Kulturinstitutet, för övrigt en mycket speciell byggnad. Dagen efter skulle Umberto Eco ta emot en hedersutmärkelse av Uppsala Universitet (den 37:e sådana för hans del). Samtalet började en kvart för sent på typiskt italienskt vis. Umberto Eco samtalade med sin svenske översättare Barbro Andersson. Tyvärr lyckades Andersson prata på om oväsentligheter och hennes röriga frågor fick hela samtalet att styckas upp. Eco var dock i fin form och hann leverera några punchlines på 45 minuter. Viss förvirring rådde om de skulle tala svenska, engelska eller italienska. Eco sade sig inte tro på simultana översättningar som är fallet i tex. EU-parlamentet. Det är en omänsklig uppgift för vår hjärnkapacitet. Eco har tidigare i sina arbeten behandlat just problematiken med översättningar.
”Om skönhet” heter Eco senaste bok som Andersson kallade för en essäsamling där Eco varvat text och klassiskt sköna bildkonstverk med texter. Men Eco rättade henne och menade att det är en coffeetablebok. ”Jag gifte mig för att få ge ut min senaste bok”, var en annan skön kommentar från den stilige men korpulente italienaren. Eco erkände att han tyckte att det var ganska tråkigt att skriva om skönhet. Det är ungefär detsamma varhelst man dyker ned i historien eller geografin, menade han. ”Fulhet däremot, det kan vara vad som helst. Det är mycket roligare att studera och skriva om fulhet”. Då får man leta i perifera sammanhang, titta i bakgrunden av gamla konstverk ” fortsatte Eco. Just fulhet är föremålet för hans nästa bok ”Ugliness” som finns på engelska. Läs mer
Seminairum om stress, sömn och hälsa på Stockholms Universitet
Måndag 28 januari är det ett seminarium i Aula Magna på Stockholms Universitet. Där kommer bland andra Stressforskningsinstitutet presentera kunskapsläget och aktuell forskning om stress utifrån olika aspekter. För detaljer och vägbeskrivning läs mer här. På hemsidan tipsar man också om ett antal konferenser där forskare från institutet deltar och där man i olika sammanhang diskuterar stress.
Här är hela måndagens program:
13.00 -13.10 Presentation av Stressforskningsinstitutets verksamhet (Professor Torbjörn Åkerstedt, föreståndare vid Stressforskningsinstitutet)
13.10 -13.45 Stressjukdomar och utmattningssyndrom – hur uppnår man ett liv i balans? (Docent Aleksander Perski och fil.dr. Giorgio Grossi)
13.45 -14.20 Sömn och återhämtning – varför behöver vi sova? (Professor Torbjörn Åkerstedt och fil.dr Göran Kecklund)
14.20 -14.50 Paus med kaffe och möjlighet att ställa frågor till föreläsarna. Ett bokbord som presenterar Stressforskningsinstitutets rapporter och skrifter finns.
14.50 – 15.25 Integration i ett mångkulturellt samhälle – kan migration orsaka stress? (Docent Solvig Ekblad och leg.psykolog Fredrik Lindencrona)
15.25 – 16.00 Arbetsstress och hälsa – blir man sjuk av att arbeta? (Professor emeritus Töres Theorell och fil. dr. Hugo Westerlund)
Milgrams berömda experiment replikerades
Stanley Milgrams lydnadsexperiment (Wikipedia beskriver utförligt studien) på Yale University, är ett av psykologins mest berömda. 65 % av försökspersonerna i studien lydde order, och gav andra försökspersoner elstötar med 450 volt trots att de visste att det var förenat med livsfara. Inte oväntat röstar 31,4 % av läsarna på PsyBlog fram Milgrams experiment som psykologihistoriens mest betydelsefulla i en pågående onlineomröstning.
Det etiska komplikationerna lyfts ofta fram när man diskuterar Milgrams experiment och det är en allmän sanning att så här får man inte bedriva vetenskapliga studier idag. Mind Hacks rapporterar om professor Jerry Burger på Santa Clara University, och hans team som bestämde sig för att replikera Milgrams studie idag. På bloggen Situationist finns hela bakgrunden till projektet. En av utgångspunkterna var att försöka mildra de problematiska aspekterna med Milgrams experiment samtidigt som man var mån om att hålla sig så nära ursprungsstudien som möjligt. Så här förklara Burger själv hur de gick tillväga: Läs mer
Ny forskning om yrkesofficierare, ljusterapi och jazzmusiker samt en ny bok av Oliver Sacks
Hur representativa är personer som deltar i psykologiska undersökningar, det frågar sig några finska forskare som BPS Research Digest Blog rapporterar om. Jan-Eric Lönnqvist mfl. har bland annat studerat yrkesofficierare i en studie på Helsingfors Universitet. De berömda amerikanska collegestudenterna är ju som bekanta välstuderade i psykologisk forskning.
I ett annat inlägg frågar sig BPS: ”Would the jazz greats have been so great without drugs?” Det finns många myter om droger och några forskare har försökt gå till botten med den frågan.
ScienceBlog rapporterar om att ljusterapi kan lindra manodepressivitet för vissa personer.
Erik Stattin skriver om den berömde hjärnforskaren Oliver Sacks nya bok ”Musicophila”. Boken har en interaktiv hemsida med videoklip, intervjuer med mera. Jag har inte läst boken själv men Sacks är en kunnig och läsvärd författare.
Uppdaterad: All in the Mind har fler länkar till intervjuer och radioinslag med Oliver Sacks och ”Musicophilia”.