Psykologer tittar på film är tillbaka!

psykfilm_kulturhusweb.jpg

Så är det äntligen klart med vårens program av Psykologer tittar på film. Efter att ha huserat på Ugglan och Street är Psykfilm glad att få flytta in på Kulturhuset och den nybyggda Klarabiografen. Tredje säsongens program innehåller gamla och nya filmer om terapeuter, familjer i kris, psykiska problem, tresamhet och lite humor. Efteråt blir det som vanligt samtal mellan publiken och en inbjuden gäst. Filmvisningarna börjar kl. 19.00. Baren och restaurangen är öppen innan och efter filmen. Det är torsdagar som gäller. Biljetter säljs i Kulturhuset infokassa från och med en vecka innan varje visning.

28 februari, ”Jules och Jim” av François Truffaut (FRA, 1962). Gäst är Clarence Crafoord, läkare, psykoanalytiker och författare.

27 mars, ”En familj som andra”, av Robert Redford (USA, 1980). Gäst är Eva Rusz, leg. psykolog och kognitiv psykoterapeut.

24 april, ”Motståndaren”, Nicola Garcia (FRA, 2002). Gäst är Cecilia Hector, leg. psykolog, psykoterapeut och psykoanalytiker.

22 maj, ”Borat” av Sacha Baron Cohen (USA, 2006). Gäst är Per Naroskin, leg. psykolog, författare och komiker.

200px-jules_et_jim_affiche.jpg

Den 28 februari visar jag ”Jules och Jim” av Fraçois Truffaut (FRA, 1962). Gäst är Clarence Crafoord, läkare, psykoanalytiker och författare. Han har skrivit ett tiotal böcker om psykologi. Crafoord har varit en av huvudredaktörerna för utgivningen av Freuds samlade verk (12 band) och är redaktör för tidskriften Divan.

Truffaut skrev och regisserade ett triangeldrama som kanske blev den mest berömda av de franska Nya Vågen-filmerna. Filmen handlar om bästa vännerna Jules och Jim. Genom två decennier går deras resa mellan hopp och förtvivlan, svek och försoning. Ett världskrig skiljer dem åt, men kärleken till den nyckfulla och förtrollande Catherine, spelad av Jeanne Moreau för dem samman. Filmen blev skandalomsusad när den kom och trots att 45 år har förflutit så är filmen fortfarande aktuell. Vad har filmen att säga dagens diskussion om kärnfamilj, jämställdhet och hbt?

15m.jpg

27 mars, ”En familj som andra”, av Robert Redford (USA, 1980)

Redfords regidebut belönades med fyra Oscar. Filmen handlar om Conrad som lever i sorg och med skuldkänslor över sin brors död. Conrad börjar motvilligt att gå i terapi hos dr Berger. Filmen berör den terapeutiska processen samtidigt som den skildrar en familj som försöker hålla ihop trots många svårigheter. Den kyliga modern gör det inte lättare för familjen att komma vidare. Bland skådespelarna märks Donald Sutherland och Mary Tyler Moore.

Gäst är Eva Rusz, leg. psykolog och kognitiv psykoterapeut. Hon har utbildat svenska landslag i mental träning och varit chef inom barnpsykiatrin. Eva medverkar som relationsexpert för Aftonbladet och som psykoterapeut i SVT:s hälsoprogram Toppform. Hon har skrivit flera böcker om självförtroende och coaching.

19243.jpg

24 april, ”Motståndaren”, Nicole Garcia (FRA, 2002)

1993 mördade Jean-Claude Romand (spelad av Daniel Auteuil) sin fru, sina barn och sina föräldrar innan han gjorde ett misslyckat försök att ta sitt eget liv. Undersökningar avslöjade att han inte var läkare, som han under de senaste 18 åren påstått sig vara. Inte heller var han någonting annat han gett sken av under hela sitt vuxna liv. ”Motståndaren” bygger på en sann händelse som först kom ut som bok skriven av Emmanuel Carrère.

Gäst är Cecilia Hector, leg. psykolog, psykoterapeut och psykoanalytiker. Hector har under många år skrivit om film för Psykologtidningen. Hon är verksam vid St Lukas mottagningen i Örebro.

200px-borat_ver2.jpg

22 maj ”Borat” av Sacha Baron Cohen (USA, 2006)

Påhittad kazakstansk reporter drar ner brallorna på sig själv och Amerika i en komedi. Filmen har lett till hundratals stämningar och kontroverser. Cohens alter ego Borat blev så känd att det var omöjligt att fortsätta använda sig av karaktären. Vad är det som är roligt med Borat? Är det roligt och varför i så fall? Vilka psykologiska mekanismer döljer sig bakom humor och komik och vilken sorts diagnos har egentligen Cohen och Amerika?

Gäst är Per Naroskin, leg. psykolog, författare och komiker. Naroskin har medverkat flitigt i radio. Bland annat i Spanarna, Studio Ett och Jonas Val. Han har också skrivit boken ”Nyttan av att tala högt med sig själv”.